I dag er der op imod 90.000 danskere, der har en demenssygdom, og otte ud af ti plejehjemsbeboere har demens. I fremtiden vil markant flere få en demenssygdom. Fremskrivninger viser, at allerede om ti år vil der være ca. 120.000 mennesker med en demenssygdom i Danmark.
Behovet for plejehjemspladser vil stige tilsvarende. Men hvordan ser det ud i din kommune og hvor mange flere plejehjemspladser skal lokalpolitikerne finde økonomi til i næste valgperiode?
Alzheimerforeningen lancerer nu en hjemmeside, hvor alle kandidaterne til kommunalvalget kan finde svar på de spørgsmål for hver eneste kommune i Danmark. På baggrund af videnskabelige undersøgelse af forekomsten af demenssygdom og Danmarks Statistiks fremskrivninger af befolkningsudviklingen har Alzheimerforeningen beregnet hvor mange mennesker med demenssygdom og pårørende, der er i hver enkel kommune i dag, og hvor mange plejehjemspladser, der bliver behov for i kommunen fremover.
- Familier berørt af demens ved godt hvilke udfordringer, der er, når én i familien får en demenssygdom. Men det er nok de færreste lokalpolitikere, der ved, hvordan det rent faktisk står til i deres egen kommune. Vi tænker derfor, at det vil være sundt for valgkampen at tallene kommer på bordet, så vælgerne kan få et svar på, hvad kommunalpolitikerne vil gøre for at imødekomme det stigende behov for hjælp og støtte til de mange tusinde flere familier, der bliver berørt af demenssygdom i næste valgperiode, siger Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen.
Nis Peter Nissen henviser til, at i nogle kommuner – fx Middelfart og Egedal - vil antallet af mennesker med demenssygdom alene i næste valgperiode stige med næsten 20 procent eller mere.
Hvordan er normeringen på min mors plejehjem?
Der er mange pårørende, der er bekymrede for, om behandlingen og omsorgen for deres kære på plejehjem er god nok. En analyse, som Alzheimerforeningen har foretaget af de klager, som pårørende har om forholdene på plejehjem, viser at der især er bekymring om, hvorvidt der er nok personale, og om personalet har de rette faglige kompetencer til at passe på plejehjemsbeboerne.
På Alzheimerforeningens hjemmeside kan man derfor også se, hvordan gennemsnitsnormeringen på plejehjem er i ens egen kommune. Alzheimerforeningen har også sammenlignet normeringerne i hver eneste kommune med gennemsnitsnormeringen i de ti bedst normerede kommuner i Danmark.
- Det er ikke antallet af hænder, der alene afgør om forholdene på plejehjem er gode eller dårlige. Men der er for mange kommuner, hvor normeringen især om aftenen og natten er alt for lav. Når normeringen bliver for lav har personalet ganske enkelt ikke tid til at give den omsorg og behandling, som plejehjemsbeboerne har behov for. Derfor vil vi gerne spørge lokalpolitikerne om følgende: Hvis de ti bedste kommuner kan sørge for en anstændig grundnormering på plejehjem, hvad skal der så til for at I også vil kunne gøre det samme i den kommune, hvor I stiller op til kommunalbestyrelsen?, spørger Nis Peter Nissen.
Bekymringsindsamling til politikerne
I forbindelse med kommunalvalget vil Alzheimerforeningen også indsamle tanker, spørgsmål og eventuelle bekymringer fra pårørende til personer, der bor på plejehjem. Og i stedet for at kritisere plejehjem og personale, vil Alzheimerforeningen sende bekymringerne videre til de ansvarlige politikere.
- Det er lokalpolitikerne, der har ansvaret for behandling, pleje og omsorg til de flere end 40.000 mennesker, der bor på plejehjem. Derfor er det kun naturligt at det er politikerne, der skal stå på mål for de bekymringer, som pårørende måtte have om forholdene på kommunens plejehjem, fortæller Nis Peter Nissen yderligere.
Alzheimerforeningens hjemmeside om antallet af mennesker med demens og normering på plejehjem kan findes her: https://www.alzheimer.dk/kommunalvalg-2021/