Alle borgere i Danmark bliver tilbudt vaccinen mod COVID-19 på et tidspunkt. I første omgang har Sundhedsstyrelsen dog valgt at prioritere de mest udsatte og essentielle borgere ud fra følgende tre kriterier:
- Minimering af død og alvorlig sygdom som følge af COVID-19.
- Minimering af smittespredning og epidemikontrol.
- Sikring af samfundskritiske nøglefunktioner.
Sundhedsstyrelsens prioriterede rækkefølge for vaccinen:
- Personer som bor i plejebolig mv.
- Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp
- Personer med alder ≥ 85 år
- Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion
- Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19 samt udvalgte pårørende
- Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson
- Personer med alder 80-84 år
- Personer med alder 75-79 år
- Personer med alder 65-74 år
- Personer med alder under 65 år som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19
- Personale der varetager øvrige samfundskritiske funktioner
- Øvrige befolkning, f.eks. segmenteret efter alder i den konkrete udrulning af vaccinationsindsatsen kan det være nødvendigt at justere rækkefølge under hensyntagen til bl.a. vaccineleverancer, logistiske forhold mv.
Øget eller særligt øget risiko?
Mennesker med let til fremskreden demens indgår på Sundhedsstyrelsens liste over mennesker med øget risiko for et alvorligt forløb ved COVID-19. Men forskellige faktorer kan spille ind på, om man løftes op i kategorien for særligt øget risiko. Det kan være faktorer som alder, andre diagnoser eller mængden af medicin, man modtager, som betyder forskellen på de to kategorier. Det hele beror på individuelle vurderinger, som foretages af sygehuslægen eller ens praktiserende læge. Det kan derfor være svært at sammenligne, hvorfor en person falder inden for den ene kategori og en anden falder inden for den anden.
Tidsplan for vaccine-udrulning
Sundhedsstyrelsen har lavet en vaccinationskalender, som giver overblik over, hvornår de forskellige grupper af borgere kan forvente, at det bliver deres tur. Der er flere af grupperne, hvor vaccinationen allerede er påbegyndt. På grund af vaccinemængden er der ingen, der kan sige præcist, hvornår man står til at blive vaccineret.
Hvordan visiteres man til at få COVID-19 vaccinen?
Alle vil blive indkaldt via e-boks eller brev. Her vil der stå forklaret, hvordan man booker tid til vaccination, og hvor man skal vaccineres. Er man pårørende til en person med demens (især hvis man er pårørende til en aleneboende person med demens), kan det ifølge Alzheimerforeningens rådgivere være en god idé, at hjælpe vedkommende med bookingen, da det kan være en udfordring, når man har en demenssygdom.
Der er flere måde at blive visiteret til vaccination på:
- Via CPR-registret. Det gælder særligt når der visiteres på baggrund af alder.
- Via din bopælskommune. Det gælder for borgere som visiteres på baggrund af at bo i plejebolig inkl. friplejeboliger, midlertidige og akutpladser - samt borgere, som visiteres på baggrund af alder (65 år og ældre), og/eller modtager hjælp i hjemmet (både til personlig pleje og praktisk hjælp)
- Via behandlingsansvarlig læge, som efter konkret sundhedsfaglig vurdering indsender en liste md CPR-numre på borgere, som tilbydes vaccination. Listen sendes til regionen, som videresender til Statens Serum Institut. For mennesker i særligt øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19, vil det være den behandlingsansvarlige læge på hospitalet - fx hukommelsesklinikken, eller den praktiserende læge via sygehuset, for de mennesker, der ikke er i et forløb på et specialafsnit på hospitalet.
- Mennesker under 65 år og som er i øget risiko for et alvorligt forløb vil i udgangspunktet blive visiteret via dataudtræk fra nationale registre fx på baggrund af alder, en række diagnoser, tilstande, indlæggelser mm. Der er mulighed for, at den praktiserende eller behandlingsansvarlige læge kan lave en konkret lægefaglig vurdering baseret på de faglige grundlag og derved visitere til vaccination.
Samtykke eller ej?
Hvis man er varigt inhabil på grund af demens, og derfor ikke kan give et informeret samtykke til at blive vaccineret, er det kommunens ansvar at indhente samtykke fra en værge, som typisk er den nærmeste pårørende. Hvis den varigt inhabile med demens modsætter sig at blive vaccineret, kan behandlingen ifølge reglerne ikke gennemføres. Alzheimerforeningens rådgivere anbefaler derfor, at der er en kendt person til stede ved vaccinationen, som kan skabe tryghed omkring situationen.
Vaccine som pårørende?
I nogle tilfælde vil det give mening at vaccinere pårørende til mennesker i den særligt øget risiko. Pårørende til mennesker i særligt øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb eller pårørende som er en uundværlig omsorgsperson eller plejeperson, kan visiteres efter en konkret lægefaglig vurdering af den patientansvarlige behandler eller den pårørendes egen læge.
Hvordan virker vaccinen og hvad kan du stole på?
Du kan se infofilm om, hvordan COVID-19-vaccinerne virker og hvad de indeholder på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
For at opnå fuld beskyttelse mod COVID-19, skal man vaccineres af to omgange. For Pfizer/Biontech’s vaccine skal der gå ca. 3-4 uger og for vaccinen fra Moderna skal man revaccineres efter cirka 4 uger. Det gælder for begge typer af vacciner, at der undtagelsesvist kan planlægges med op til 6 uger mellem første og andet stik.
Demenslinien tager imod spørgsmål
Har du spørgsmål om din situation eller brug for støtte og gode råd omkring din situation er du velkommen til at ringe til Alzheimerforeningens Demenslinie på 5850 5850 - eller søge kontakt via: https://www.demenslinien.dk