Menu
18. juni 2021

Hver fjerde med mistanke om demens bliver ikke udredt under sygeplejekonflikt

Når 10 procent af landets sygeplejersker fra lørdag den 19. juni er i konflikt bliver hver fjerde patient ikke udredt for demenssygdom. Desuden rammes flere end 1.300 plejehjemsbeboere. Det kan få uoprettelige konsekvenser for de allermest sårbare patienter med demens, advarer Alzheimerforeningen, der har opfordret Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd til at stoppe konflikten på demensområdet.

Hvad der tabes kan ikke genvindes. Sådan forholder det sig, når man lider af en fremadskridende demenssygdom. Når først man har mistet noget af sit funktionsniveau, er det stort set umuligt at genvinde det igen. Derfor tæller hver en dag  - både når det kommer til at blive udredt for demenssygdom og komme i gang med den efterfølgende behandling, støtte og hjælp, og når det kommer til den sundhedsfaglige behandling på plejehjem. I begge tilfælde spiller sygeplejersker en afgørende rolle, og derfor er det kritisk, at det i høj grad er demenspatienter der rammes af den varslede konflikt, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen:

Coronakrisen har ramt mennesker med demenssygdom ekstra hårdt og værre end andre patienter. [1] Derfor er det helt uacceptabelt at hver fjerde patient med mistanke om demenssygdom nu også risikerer at få udskudt demensudredning og dermed behandling for en dødelig sygdom. Udredning og behandling for demenssygdom bør i stedet undtages fra konflikten på samme måde som kræftudredning og kræftbehandling ikke konfliktrammes, siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen.

Selvom de kun er hver tiende sygeplejerske, der går i konflikt, bliver demensudredningen ramt uforholdsvis hårdt. De fire udredningsenheder, der bliver konfliktramt, står for mere end 25 procent af alle demensudredninger i Danmark. [2]

Undtag demenspatienter på samme måde som kræftpatienter er undtaget

Alzheimerforeningen har derfor sendt en opfordring til Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd om at stoppe konflikten på demensområdet på samme måde som kræftpatienter undtages for konflikten.

- Vi har naturligvis forståelse for, at ”den danske model” på arbejdsmarkedet indebærer risiko for konflikt, og at en konflikt på sundhedsområdet kan få negative konsekvenser for patienter. Vi anerkender derfor også, at konfliktens parter har taget beslutning om at undtage visse patientgrupper og behandlinger for konflikten – fx kræftudredning og -behandling. Men vi finder det meget uheldigt, at Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd ikke har vist samme forståelse for sårbare patienter med demenssygdom. De allermest sårbare patienter risikerer endnu engang at blive taberne når sundhedsvæsenet rammes af en krise. Det er ganske enkelt ikke i orden, siger Nis Peter Nissen.

Nødberedskab risikerer at betyde flere unødvendige indlæggelser

Demenspatienter på plejehjem bliver også ramt. Flere end 1.300 plejehjemsbeboere i de 12 kommuner, der er ramt af konflikten, vil også blive berørt, når sygeplejerskerne kommer i konflikt. I kommunerne er der oprettet et nødberedskab, der betyder at livsvigtige og akutte funktioner opretholdes. Men nødberedskabet er i sagens natur ikke fuldt dækkende, og mange demenspatienter risikerer at blive indlagt for tilstande, som bedre kunne behandles på plejehjemmet.[3]

- Demenspatienter på plejehjem har haft det ekstra svært under Coronaepidemien. De har derfor brug for ekstra behandling, pleje og omsorg. Et nødberedskab er i sagens natur ikke det samme som fuld bemanding. Sygeplejekonflikten betyder derfor at de allermest sårbare og udsatte patienter – nemlig demenspatienter på plejehjem – endnu engang bliver ramt. Det er ganske enkelt helt urimeligt, siger Nis Peter Nissen.

Læs Alzheimerforeningens brev til Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd her >>

 

[1] Ifølge oplysninger fra Statens Serum Institut er hver fjerde demenspatient med Covid-19 afgået ved døden. Flere end 25% af alle covid-19 dødsfald i Danmark har haft en underliggende demenssygdom.

[2] Ifølge Danske Regioners RKKP årsrapport udredes der årligt 9.625 patienter for demenssygdom. Ifølge oplysninger fra Dansk Sygeplejeråd er følgende udredningsenheder udtaget til konflikten (antal årlige udredning i parentes): Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet (1488), Demensklinik Fyn (730), Hukommelsesklinik Slagelse (336) og Medicinsk Ambulatorium Kolding Sygehus (130). Tilsammen står disse fire udredningsenheder for flere end 25% af alle demensudredninger i Danmark.

[3] Ifølge oplysninger på plejehjemsoversigten bor der 1.326 beboere på de plejehjem, der ifølge oversigten fra DSR indgår i konflikten.

Senest opdateret d. 21. juni 2021
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt