Det nye demenssymbol er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Alzheimerforeningen er en del af, og det skal være med til at gøre det mere trygt for demensramte at færdes i det offentlige rum, samt hjælpe omverdenen med at udvise tålmodighed og hjælpsomhed.
Her godt fire måneder efter symbolet blev tilgængeligt, har der været stor efterspørgsel efter det lille blå og grønne symbol.
Der er blevet sendt 480 symbol-kits ud fra Alzheimerforeningens webshop, mens Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark allerede har sendt 4500 kits ud, samtidig med at de samarbejder med over 80 kommuner om projektet.
- Symbolet er indtil nu en kæmpe succes, og det er gået langt over forventning. Det er et nyt symbol i en verden af symboler, så vi skal blive ved med at være ihærdige. Men vi skal også fejre de små sejre. Sejre som f.eks. at symbolet blev omtalt i mange store og lokale medier, da vi lancerede det tilbage i uge 19, siger Lone Harlev, som er Sekretariatschef i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
Idéen bag symbolet fungerer
Det har en lang række konsekvenser, når folk bliver ramt af demens. Mange bliver mindre aktive både fysisk og socialt i takt med sygdommen forværres. Symbolet skal derfor være med til at give forståelse for de problemer, folk med demens kæmper med, og forhåbentligt gøre hverdagen nemmere for dem.
En af dem, som lever med demens, er 74-årige Klavs Hjort Kristensen fra Odder. Klavs blev for fem år siden diagnosticeret med Lewy Body Demens, og han er en af dem, som benytter sig af det nye symbol i hans hverdag. Det gør han blandt andet, når han er ude i lokalsamfundet sammen med sin hustru Mona Bjørknæs.
- Klavs er meget åben, og han ved godt, han har en demenssygdom. Han vil derfor gerne fortælle om det, og han synes, det er meget værdifuldt, at man kan se, at man har en demenssygdom ved hjælp af det nye mærke, fortæller Mona.
LÆS OGSÅ:
NYT DEMENSSYMBOL SKAL GØRE DEMENS SYNLIGT
Symbolet skal udbredes mere
Problemet, som Klavs tit støder på, er, at det langt fra er alle, der ved, hvad det nye mærke betyder. Det vil ægteparret gerne have gjort noget ved.
- Der er nogle, som spørger hvad Klavs’ mærke betyder. Og det er jo positivt. Men vi mener, der er behov for mere offentlig snak om symbolets betydning ude i medierne. Jeg ved godt, det har været nævnt i nogle medier, men folk skal have sådan nogle ting at vide rigtig mange gange, før de ved, hvad det betyder, siger Mona yderligere.
Denne problematik er Lone Harlev helt enig i, og derfor arbejder de i Folkebevægelsen nu fokuseret på at få symbolets betydning bredt mere ud i det danske samfund.
- Det er et langt og sejt træk at få denne viden ude i alle afkroge af Danmark. Der ligger et kæmpestykke arbejde foran os alle sammen. Det handler om at få viden om demenssymbolet ud til alle. I uge 29 satte vi store plakater op i trafikknudepunkter, hvilket vi kommer til at gøre igen til efteråret. Desuden kommer der også til at køre noget digitalannoncering. Så prøver vi selvfølgelig også hele tiden at få mediernes opmærksomhed, og så kommer vi også til at have stort fokus på de brancher, som mennesker med demens støder på i deres hverdag. Vi vil f.eks. rigtig gerne have klædt alle medarbejdere i transportbranchen på, så alle ved, hvad demenssymbolet er og betyder, fortæller Lone Harlev afslutningsvist.
Demenssymbolet kan fås i Alzheimerforeningens webshop:
https://alzheimershop.dk/p/demenssymbol/