Demensfællesskabet Fyn er flyttet fra Kallerupvej i Odense til nye lokaler, og er samtidig blevet en integreret del af Alzheimerforeningens landsdækkende indsats. Det blev fejret fredag den 20. august, hvor brugere, pårørende, frivillige, samarbejdspartnere og venner af centret alle var inviteret til en åbningsreception.
Selvom de nye lokaler allerede blev taget i brug den 1. februar, så har det, på grund af omstændighederne omkring Coronaepidemien, ikke været muligt at fejre før nu.
Centret har eksisteret som selvejende institution i 20 år, hvor formålet altid har været at yde støtte og rådgive familier berørt af demens via brugerne i centret. Denne filosofi vil der ikke blive ændret på, nu når centret ligger under Alzheimerforeningens landsdækkende indsats.
- Ånden i centret er præget af, at man bliver inspireret af de mennesker, der kommer og deltager. Uanset om man har en demenssygdom eller er pårørende, så bringer man sin idé ind, og så arbejder man i samarbejde med frivillige og ansatte i centret om at få udfoldet idéen, siger formand for Alzheimerforeningen, Birgitte Vølund.
Centret gør en forskel for mennesker med demens
I centret er der flere tilbud, som alle brugere i centret kan benytte sig af. Der eksisterer et bredt udvalg af aktivitetstilbud, hvor man for eksempel kan være en del af en fast gåtur eller spille et spil.
Disse tilbud bliver faciliteret af frivillige tovholdere, hvor målet er at skabe indholdsrige aktiviteter for brugerne. En af dem, der har været aktiv frivillig i lang tid, er Kurt Rasmussen. Han har været frivillig i tre år, og han mener selv, at han kan mærke at den torsdagscafé, som han styrer, virkelig spreder glæde blandt brugerne, der benytter sig af aktiviteten.
- Hver torsdag afholder vi en café fra cirka 10:30-12:30, hvor vi spiller forskellige spil. Både interaktive spil på Ipad’en, men også helt almindelige brætspil. Så får vi også en hyggesnak. Mit motto er at være til stede og skabe glæde, og det er det, vi gør. Det kan man mærke, og det smitter af, siger Kurt Rasmussen.
Udover aktivitetstilbud, så eksisterer der også en række andre tilbud. Som bruger i centret kan man blandt andet modtage rådgivning anonymt – både digitalt og fysisk. Der eksisterer også et teknologibibliotek, hvor man som pårørende eller person med demens kan få hjælp og vejledning til afprøvning af teknologiske hjælpemidler.