Menu
7. juni 2021

Banebrydende ny demensmedicin skaber håb

For første gang i 18 år er der blevet godkendt ny medicin mod Alzheimers sygdom. De amerikanske myndigheder har givet grønt lys til det nye lægemiddel, Aduhelm, som forventes at kunne forsinke sygdommen, hvilket vækker glæde og håb blandt demenspatienter og pårørende over hele verden.

- Det er en rigtig god nyhed. I dag er der for første gang siden 2003 givet nyt håb til mennesker med demens om at kunne forsinke den sygdom, der for mange er synonym med tab og en følelse af gradvist at blive koblet af i forhold til omverdenen og én selv. Samtidig giver medicinen os endnu en grund til at sætte så tidligt ind over for demens, som muligt, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, som reaktion på dagens nyhed (7. juni 2021) om at den amerikanske Fødevare- og Lægemiddelforvaltning FDA har godkendt Biogens nye demenslægemiddel, Aduhelm.

I månedsvis har forskningsverden ventet i spænding på FDAs afgørelse, for utallige bud på nye lægemidler er igennem årene blevet afvist i forskellige faser af den lange proces der følger med, når et nyt lægemiddel skal godkendes. Derfor er det en særlig stor nyhed, at medicinen er sluppet igennem nåleøjet. 

 

Tidlig opsporing giver større succes

Det nye lægemiddel skal kunne sænke tempoet i udviklingen af kognitiv svækkelse hos personer med Alzheimers sygdom. Men for at virke så effektivt som muligt, er det afgørende, at medicinen indfases så tidligt i demensforløbet som muligt.

- En tidlig indsats med opsporing og udredning er en vigtig forudsætning for at kunne bremse udviklingen af demenssygdom og udsætte noget af den omfattende pleje og behandling, som uundgåeligt følger med et demensforløb. En tidlig opsporing med bedre diagnoser og hurtig indsats efter diagnosen vil samtidig åbne for, at andre former for behandling også kan komme i spil. Det vil samlet set få en afgørende betydning for patienter og pårørendes livskvalitet og forhåbentligt også føre til, at behandlingsbehovet på sigt bliver mindre, forklarer Nis Peter Nissen.

 

Et stykke vej til godkendelse i Danmark

Som demenspatient i Danmark må man dog væbne sig lidt med tålmodighed endnu. For selvom lægemidlet er godkendt i USA, skal det igennem mange flere godkendelsesprocesser, før det kan blive givet til danske patienter. Først skal medicinen godkendes i det Europæiske Lægemiddelagentur og dernæst hos Lægemiddelstyrelsen i Danmark.

- Vi kan endnu ikke sige noget om, hvornår medicinen kan komme danske demenspatienter til gode - eller om medicinen vil blive godkendt i Europa. Der venter stadig en længere godkendelsesproces med en flere led før det er afklaret, men vi håber selvfølgelig at myndighederne vil prioritere at sætte fart på processen. Derudover er der stadig et stykke vej før vi ved, hvor stor effekt Aduhelm har, og hvad der er af eventuelle bivirkninger på længere sigt, forklarer Nis Peter Nissen.

Men lige meget hvad, giver den nye godkendelse håb. Både om, at den nye medicin fremadrettet kan blive et effektivt middel til at forbedre livet for mennesker med demens og deres pårørende. Men også til at der efter en lang periode uden udvikling på området, nu sættes gang i udviklingen af endnu mere effektiv demensmedicin.

Senest opdateret d. 08. juni 2021
Fakta

Om Aduhelm

  • Ifølge FDA reducerer medicinen et protein, amyloide plaques, der dannes mellem hjernens nerveceller og forårsager Alzheimers sygdom.
  • Lægemidlet blev testet i to store fase 3-forsøg.
  • I det ene viste data, at der var en stor reduktion i nedsættelsen af kognitive evner. Det gjorde data fra det andet studie dog ikke.
  • Til gengæld viser begge studier en nedsat mængde af beta-amyloid. Det er en del af det protein, der er med til at nedbryde hjerneceller.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Søndag d. 24. november
Kl. 00:00
CaféBio
2635 Ishøj
CAFÉBIO - Filmcafé for mennesker med demens i hverdagen
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt