Op mod 40 procent af alle demenstilfælde kan forebygges igennem livsstilsændringer. Det viser en efterhånden omfattende mængde international forskning på området. Desværre viser adskillige undersøgelser fra blandt andet Norge, England og Holland, at en overvejende del af befolkningen ikke ved, at der er noget de selv kan gøre, for at nedsætte deres risiko for at udvikle demens. Det ønsker Alzheimerforeningen at lave om på, og derfor har man søgt og fået midler fra Sygeforsikring Danmark til en national folkesundhedskampagne, der skal klæde danskerne på med målrettet viden om, hvad de hver især kan gøre for at holde deres hjerne sund og derved potentielt set nedsætte deres risiko for demens.
Stort potentiale
- Udgangspunktet for kampagnen er en test, hvor man bliver stillet en række spørgsmål om sin livsstil og vaner - fx om kost, motion og rygning. Ud fra resultatet får man inspiration og tips til, hvor man kan sætte ind, for at forbedre sin hjernesundhed. Her er det selvfølgelig vigtigt at pointere, at der stadig er meget, vi ikke ved om demens, og hvis 40 procent af demens kan forebygges, er der stadig 60 procent, som vi desværre ikke kan gøre noget ved. Men potentialet er alligevel stort, og derfor er vi glade for at have fået midler til at føre denne kampagne ud i livet, siger Maria Fisker Ringgaard, der er projektleder på kampagnen i Alzheimerforeningen.
Projektet er inspireret af et lignende projekt fra Maastricht Universitet i Holland, hvor man har udviklet et videnskabeligt anerkendt indeks kaldet LIBRA (LIfestyle for BRAin Health), som består af en række demensrisikofaktorer, som kan påvirkes ved livsstilsinterventioner og forebyggelsesstrategier. Det er det indeks, testen bygger på. Via testen opnår man en individuel score, som indikerer, hvor man kan sætte ind for at forbedre sin hjernesundhed.
Ud over at samarbejde med forskerne i Holland samarbejder Alzheimerforeningen blandt andet med Nationalt Videnscenter for Demens, Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium, samt en række fremtrædende danske forskere i livsstilssygdomme for at kvalificere det videnskabelige grundlag for kampagnen.
Projektet løber i første omgang frem til 2023.