- Relationer er vigtige for alle mennesker. For mennesker med en demenssygdom er de helt afgørende. Relationerne er i den grad til stede, når faguddannede SOSUer har tid til at være nære. Når de sammen bringer smilet på læberne, får latteren til at runge. Når de formår at bevæge personen med demenssygdom – både helt bogstaveligt og i overført betydning – udenfor i solen. Men også når det er svært, tungt og ned ad bakke, hvor fagligheden skal forhindre sygdom og smerte, hvor tidlig indsats, tålmodighed og viden hjælper og lindrer. Det nærvær, den faglighed og den relation siger vi af hjertet tak for.
Sådan sagde direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, til åbningen af udstillingen #taksosu på Christiansborg Slotsplads den 26. november, hvor blandt andre Social- og Ældreminister Astrid Krag deltog sammen med de medvirkende fra udstillingen og en stor gruppe social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.
Formålet med udstillingen er at sætte fokus på de mange situationer, hvor faglighed, relationsarbejde og menneskelig omsorg gør en vigtig forskel for de tusindvis af mennesker, der er afhængige af hjælp og støtte - herunder mennesker med demens. En af dem, der medvirker i serien, og som har haft en uvurderlig hjælp fra dygtige SOSUer, er forfatter Thomas Bredsdorff, der har skrevet bogen ”Tøsne og forsytia” om at være pårørende til en hustru med demens.
- Deres indsats betyder alt. Når man ikke kan klare det længere, så er deres evne til at gøre langt mere end der står i deres arbejdsbeskrivelse altafgørende, sagde Thomas Bredsdorff til ferniseringen af udstillingen.
Thomas Bredsdorff sender en stor tak til landets engagerede SOSUer.
Turné i landet og på sociale medier
For Chanette Andersen, der repræsenterer omkring 2500 elever som elevrådsformand for otte SOSU-skoler, betyder det meget at få de pårørende og andres positive oplevelser frem i lyset:
- Det er vigtigt at få det her energiboost, at vi mærker, at vi er værdsatte og vores store arbejde bliver set. Ballonen er snart ved at være tom. Vi skal væk fra indstillingen om, at vi bare er et system, der ikke fungerer. Vi er mennesker, der gerne vil gøre en forskel, og vi har brug for, at der bliver fokuseret på de positive sider af vores arbejde, så tak for anerkendelsen, siger hun.
Efter åbningen af udstillingen, vil portrætserien blive udstillet på Rådhuspladsen i København året ud, hvorefter den kommer på turné rundt om i landet. Derudover vil den blive vist på de sociale medier - blandt andet på Alzheimerforeningens Facebooksider.