Der bliver vendt op og ned på livet, når man får en demenssygdom. Sygdommen gør at det bliver sværere at deltage i større fællesskaber og sociale sammenhænge, og mange med demens rammes derfor af isolation, ensomhed og depression. Nære pårørende oplever det samme, fordi det ofte kan være svært at finde tid og overskud til at løsrive sig fra rollen som primær omsorgsperson.
Alzheimerforeningen har derfor taget initiativ til at opbygge en landsdækkende indsats, der skal gøre det lettere for mennesker med demens at fastholde et aktivt liv.
Behovet topper lige nu
Helt konkret vil patientforeningen engagere et korps af 200 frivillige Aktivitetsvenner, som ønsker at hjælpe mennesker med demens til at fastholde fritidsaktiviteter og deltage i sociale og kulturelle arrangementer. For at sikre projektets udbredelse, indgås der samarbejder med minimum 15 kommuner. Projektet løber i 3,5 år og er primært støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond med supplerende støtte fra Den Danske Forskningsfond. Og potentialet i Aktivitetsvennerne er stort, lyder det fra rådgivningschef i Alzheimerforeningen, Else Hansen:
- Undersøgelser viser, at opretholdelse af sociale relationer og fritidsinteresser kan være med til at forebygge og forsinke demenssygdom, og derfor er det vigtigt, at mennesker med demens fortsætter med at være aktive. Især her ovenpå Corona-krisen, hvor mange af de vante aktiviteter, såsom motionstilbud og demenscafeer, har været lukket ned med en øget isolation til følge, fortæller hun.
En af dem, der har oplevet konsekvenserne af nedlukningen, er Jette Veber, hvis mand, Birger, lider af Alzheimers sygdom på sjette år:
- Da landet lukkede helt ned sidste forår, lukkede det dagtilbud også, som Birger kom i tre gange om ugen. Det var meget hårdt for os begge to. Birger blev meget urolig og irritabel over pludselig ikke kunne foretage sig noget, og jeg havde ikke et øjebliks pause, fortæller Jette, der tog kontakt til Alzheimerforeningen og derigennem fik kontakt til en Demensven, der reddede hverdagen for parret ved at mødes med Birger en gang om ugen til morgenmad og en cykeltur.
Det personlige match
Formålet med Aktivitetsvenner-projektet er at gøre det langt lettere for mennesker som Jette og Birger, fremover at finde og matche med frivillige over hele landet.
- Projektet tager afsæt i Demensven-konceptet, som handler om at skabe forståelse for demens. Med Aktivitetsvenner går vi skridtet videre og skaber en mulighed for, at mennesker med demens kan matche med frivillige, der har lyst til at hjælpe dem til at deltage i en konkret aktivitet, fortæller Chani Yavin, der er leder for projektet i Alzheimerforeningen.
Projektet begynder at blive udrullet allerede i efteråret. Indtil videre er der lavet samarbejdsaftaler med Aarhus, Aalborg, Odense, Aabenraa og Assens kommuner, og efterhånden udvides samarbejdet med flere kommuner. Der vil også blive indgået samarbejder med lokalområder, der ligger uden for samarbejdskommunerne.
Hvis du gerne vil være frivillig aktivitetsven eller kunne bruge en aktivitetsven, så skriv til: aktivitetsven@alzheimer.dk
Vi søger også frivillige matchledere til at skabe meningsfulde relationer og matche frivillige med mennesker med demens. Lyder det som noget for dig, kan du læse mere og tilmelde dig her >>