Menu
20. august 2020

Vaccine kan være med til at reducere forekomsten af Alzheimers sygdom

Pneumokokvaccinen kan ifølge et nyt studie fra Duke University Social Science Research Institute i USA, være med til at forebygge forekomsten af Alzheimers sygdom med op til 40% i aldersgruppen 65-75.

Tekst: Joachim Werner og Liv Mygind

Vaccine mod lungebetændelse også kaldet Pneumokokvaccinationen er netop blevet gratis i Danmark for alle, der er fyldt 65 år. Men vaccinen ser også ud til at beskytte mod andet end infektioner. Et stort studie viser nemlig, at hvis man får vaccinationen flere gange, når man er i alderen 65-75 år, kan man reducere sandsynligheden for at få Alzheimers sygdom med op til 40 procent. Dog ikke hvis man er en af de få procent, der bærer gener, der øger risikoen for demens.

- 40 procent er en gigantisk effekt. Det er en overraskende stor effekt, og det vil jeg gerne se bekræftet i et andet studie, siger neuropsykologisk fagkonsulent Kasper Jørgensen, der er ansat i Nationalt Videnscenter for Demens.

DER ER BRUG FOR FLERE STUDIER

Studiet af Pneumokokvaccinens effekt på alzheimers er foretaget på Duke University Social Science Research Institute i USA og har godt 5.000 medvirkende.

- Det er første gang, det er påvist, at denne vaccine skulle beskytte mod alzheimers. Og det er et ret stort og overbevisende studie. Men man skal have flere uafhængige undersøgelser, før vi kan være sikre på resultaterne, siger Kasper Jørgensen.

 

DEN ALMINDELIGE INFLUENZAVACCINE BESKYTTER OGSÅ

Også den almindelige influenzavaccine ser ud til at beskytte mod alzheimers. En andet studie fra The University of Texas Health Science Center med 9.000 medvirkende har vist, at der er en sammenhæng mellem dem, der årligt lader sig influenzavaccinere og en mindre risiko for at udvikle alzheimers sygdom. Her beskytter influenzavaccinen dog kun med 6 procent.

- Igen har vi brug for flere studier, der bekræfter resultaterne. Men det er interessant, og det giver god mening. Og 6 procent er værd at tage med, for man skal tænke på, at vi jo ikke har særlig gode behandlingsmuligheder. Så jeg er ikke i tvivl om, hvad jeg selv vil gøre. Jeg er 64 år, og jeg vil for første gang lade mig influenzavaccinere. Det er billigt, nemt og uden risiko. Og så er det jo bare en bonus for mig, hvis det også giver nedsat risiko for alzheimers, siger Kasper Jørgensen.

 

MEN HVAD KAN FORKLARINGEN VÆRE?

Der kan være flere forklaringer på, hvorfor det ser ud til, at de to vacciner har den sideeffekt, at de måske også beskytter mod alzheimers. Men indtil nu er det kun en statistisk sammenhæng, der er påvist, og reelt ved forskerne ikke, hvad sammenhængen skyldes.
Kasper Jørgensen foreslår 3 forskellige forklaringer.

- Hvis man tager initiativ til at få en sådan vaccine, så går man nok generelt op i sin sundhed. Så forklaringen på, at de medvirkende er mindre tilbøjelige til at få alzheimers er måske, at de er bedre til at passe på sig selv og sikre en sund livsstil, siger Kasper Jørgensen.

En anden forklaring kunne være, at hvis man tager influenzavaccine og vaccine mod pneumokokbakterien, så bliver man mindre syg. Og når kroppen er rask og sund og ikke bliver svækket af infektioner, så står man stærkere overfor andre sygdomme - og dermed også overfor alzheimers.

- Den 3. hypotese er på det biologiske plan. Hvor vaccinerne stimulerer vores immunforsvar og måske også styrker vores forsvar mod andre sygdomme, så som alzheimers, siger Kasper Jørgensen.

Læs nærmere om begge undersøgelserne her

 

Senest opdateret d. 11. september 2020
Fakta

PNEUMOKOKKER
Pneumokokker er en gruppe bakterier, der i visse tilfælde kan give alvorlig sygdom. De mest almindelige sygdomme, som pneumokokker kan være skyld i, er akut lunge-, mellemøre- og bihulebetændelse, der oftest ikke giver varige mén.
Vaccinen er gratis for personer over 65 og alle, der bor på plejehjem eller er i en særlig risikogruppe.
Læs mere om pneumokokkervaccinen her

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Søndag d. 24. november
Kl. 00:00
CaféBio
2635 Ishøj
CAFÉBIO - Filmcafé for mennesker med demens i hverdagen
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt