- Ring lidt hyppigere, tal om noget som er oplivende. Fx om det man ser nu og her: At solen skinner og det er ved at blive forår. Eller tal om sjove og dejlige episoder, som I har haft sammen tidligere.
- Send breve og postkort. Lav dit helt eget postkort gennem PostNord. Få evt. personalet på plejehjemmet til at læse det op. Når brevet ligger fremme, kan man læse det op igen og igen, hvilket kan være en hjælp for mennesker med demens.
- Brug videosamtaler til at holde kontakten og se hinanden. Du kan fx sætte en iPad op i en holder hos personen med demens, og indstille den til at blive besvaret automatisk, når du ringer op. Du sætter den til at “løfte røret” på følgende måde:
- Vælg:
- Indstillinger ->
- Tilgængelighed ->
- Berøring ->
- Viderestilling af opkald ->
- Autobesvar opkald ->
- (Slå skyder til = grøn)
- Send billeder til hinanden fra mobil eller lignende – evt. med hjælp fra plejepersonalet. Det kan give et godt og hyggeligt indblik i hinandens hverdag.
- Benyt digitale muligheder, fx MemoClock, som er en kalender, hvor pårørende kan sende billeder, beskeder, film med mere (det er gratis at bruge under coronakrisen). Find andre hjælpemidler på hjælpemiddelbasen.
- Sørg for mulighed for afspilning af musik. Musik kan være med til at berolige, skabe glæde og vække gode minder.
- Syng sammen på afstand (”Sammen hver for sig”) Fx via telefonen, foran vinduet, på fællesgangen eller med morgensang på DR1 og P2 hver morgen kl 9.05. Kun fantasien sætter grænser.
- Se film sammen. Lige nu udbyder Televindu gratis adgang til deres videoplatform, som byder på mere end 200 afslappende og samtaleigangsættende videoer målrettet mennesker med demens. Mange plejehjem har også DVD-samlingen ”Liv i minderne”, der er særligt udvalgt til mennesker med demens. Prøv evt. også DR Bonanza, der indeholder gamle udsendelser fra DRs arkiv.
- Skab gode ”nye” rutiner. Hverdagen med corona er for mange blevet anderledes. Det kan virke utrygt for mennesker med demens, der trives bedst med overskuelige rutiner. Lav derfor fx en oversigt over, hvad der skal ske i løbet i dagen. Lav en aftale med plejehjemmet om, hvad der skal ske på de tidspunkter, du plejede at komme på besøg. Eller find på andre aktiviteter, de tidspunkter, hvor dagcentret fx havde åbent.
- Sørg for at der er mulighed for en aktivitet for personen med demens. Lad fx være med at rydde for meget op - lad kortspil, garnnøgler, papirer eller andet, der skal sorteres og ordnes ligge fremme, og brug det som en aktivitet.
- Send blomster eller andet til hygge og glæde.
- Stimuler sanserne. Det kan godt skabe uro, at hverdagen under coronakrisen er anderledes. Derfor kan det være godt at benytte sig af sansestimulation. Fx kan en tung kugledyne, beroligende musik, behagelige dufte og smage være med til at skabe ro og velvære.
- Oplev minder fra gamle dage: Dansk center for reminiscens sælger ud af deres gamle ugeblade, som kan købes for 25 kr. og sendes med GLS, det tager 1-2 dage. Se hvordan her: http://www.reminiscens.dk/node/48
OBS: Vi ved at mennesker med demens er forskellige og kan stå i vidt forskellige situationer og steder i deres forløb. Derfor skal rådene først og fremmest ses som inspiration.