Foto: © TV2 Dokumentar
Billederne fra TV2-dokumentaren" Plejehjemmene bag facaden" af en ældre kvinde med demenssygdom, der hjælpeløst hænger i en sele og jamrer, mens personalet ignorerer hendes smerter, har chokeret mange danskere. Men sagen står desværre langtfra alene. For i 44 ud af 98 kommuner har der været tilsvarende historier om alvorligt omsorgssvigt og manglende behandling til mennesker med demenssygdom på plejehjem. Det viser en analyse af påbud, bekymringshenvendelser og omtale i medierne af kritisable og sundhedsfarlige forhold på danske plejehjem i de seneste tre år, som Alzheimerforeningen har foretaget.
- På de fleste plejehjem i Danmark får mennesker med demens heldigvis en god og kærlig behandling og pleje. Men i for mange tilfælde sker der desværre alvorlige fejl og svigt i den livsvigtige behandling, som man er afhængig af, når man bor på plejehjem. Som vores analyse viser, har vi i den seneste tids sager fra Aarhus, Randers og Helsingør desværre kun set toppen af isbjerget. Det kalder på markante forandringer på plejeboligområdet, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
LÆS ALZHEIMERFORENINGENS BUD PÅ ET PARADIGMESKIFTE PÅ PLEJEBOLIGOMRÅDET
Store problemer i plejen
Op mod 80 procent af de 40.000 mennesker, der bor på plejehjem i dag, lider af en demenssygdom. Og halvdelen af dem lider af mindst én anden alvorlig sygdom, som fx kræft eller KOL. Det betyder, at der foregår rigtig meget sundhedsfaglig behandling og pleje på plejehjemmene.
Desværre viser analysen, at det halter med kvaliteten. I næsten otte ud af ti tilfælde, hvor forholdene ikke var i orden, er det kvaliteten af den sundhedsfaglige pleje til beboeren der er mangelfuld - fx at personalet ikke giver besked om sygdom ved vagtskifte eller ikke kontakter læge, hvis der sker ændringer i beboerens helbredstilstand. I to ud af tre tilfælde er der tale om manglende omsorg, fx hvor beboerne i timevis efterlades passive i kørestole eller ikke får hjælp ved måltider og toiletbesøg og i knap halvdelen af alle tilfælde, er der tale om problemer med medicinhåndteringen, så patienterne risikerer at få forkert, for lidt eller for meget medicin.
- Det kan være direkte livsfarligt for beboerne, fx hvis personalet ikke kontakter en læge, når en beboer er faldet og kommet til alvorligt til skade. Undersøgelsen viser da også, at i hver sjette tilfælde af svigt, har der været tale om et dødsfald. Ofte starter problemerne med uhygiejniske forhold, ved udskrivning eller indlæggelse på sygehus eller i forbindelse med infektioner og betændelse. Og nogle gange er det noget så basalt som at sørge for at beboerne får væske nok, der fejler, forklarer Nis Peter Nissen, som har kigget på de konkrete problemer, der tegner sig i analysen.
På baggrund af analysen og frem mod det Ældrepolitiske Topmøde d. 30. september, har Alzheimerforeningen fremlagt tre bud på indsatser, der skal vende den negative spiral, som kvaliteten i behandling, pleje og omsorg på plejehjem, de senere år har været udsat for.
Læs mere om budene her: https://www.alzheimer.dk/nyheder/2020/nok-er-nok-alzheimerforeningen-vil-aendre-grundlaeggende-paa-plejehjem/