Inden for den seneste uge er der konstateret corona-smitte blandt plejehjemsbeboere i mindst 12 kommuner, og flere end syv personer på plejehjem er allerede døde med corona-virus. Beboerne er blandt de mest sårbare og svage patienter i Danmark, og som Statsministeren beskrev på sit pressemøde i mandags, er det en målgruppe, der har særlig brug for beskyttelse og pleje under corona-krisen.
Men i Azheimerforeningen frygter man, at de kommunale nødberedskaber ikke er gearet til, når smitten potentielt for alvor begynder at brede sig på plejehjemmene:
”Vi ved, at sundhedsmyndighederne har udsendt retningslinjer til regioner, kommuner og sundhedspersonale om, hvordan smitterisiko skal håndteres på plejehjem, og vi anerkender den kæmpe indsats, som kommuner, institutioner og medarbejdere allerede gør for at hjælpe personer med demens og deres pårørende. Men vi er bekymrede for, om der i alle kommuner og på alle plejehjem er tilstrækkelig opmærksomhed på samt sundhedsfaglige kompetencer og ressourcer til at håndtere et smitteudbrud på plejehjem,” lyder det fra Alzheimerforeningens formand Birgitte Vølund og direktør Nis Peter Nissen i et brev til Mette Frederiksen.
Pårørende er bekymrede
Alzheimerforeningen erfarer fra bekymrede pårørende, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer ikke altid efterleves i praksis, og i medierne har der den seneste tid også været flere historier om, at ikke alle kommuner er lige vel forberedte, når smitten først breder sig på de kommunale plejehjem. Derfor opfordrer Alzheimerforeningen Statsministeren til at tage de næste skridt og sikre, at alle kommunale nødberedskaber er gearet til at kunne håndtere smitteudbrud på plejehjem.
Alzheimerforeningen foreslår, at nødberedskaberne sikrer:
- at der er tilstrækkeligt personale på plejehjemmene til at fortage de ekstra foranstaltninger som sundhedsmyndighedernes retningslinjer under et smitteudbrud foreskriver, herunder om der er taget højde for den ekstra tid, personalet skal bruge til at iføre sig værnemidler og sikre forsvarlig håndtering af affald og beklædning mm, der kan udgøre en smitterisiko,
- at der især er fokus på bemanding om natten. I tilfælde af corona-smitte blandt beboere på et plejehjem vil den normale normering med 20-40 beboere pr. medarbejder ikke være sundhedsfagligt forsvarligt,
- at kommunerne kan sikre, at der på plejehjem, hvor corona-smitte er konstateret, er tilstrækkeligt uddannet personale og værnemidler tilstede, således at personalet også i virkeligheden er i stand til at føre sundhedsmyndighedernes anbefalinger og retningslinjer ud i livet,
- at kommunernes nødberedskaber har taget højde for de ekstra ressourcer, der skal sættes af til en helt nødvendig dialog med pårørende, der bliver ekstra bekymrede og bange, når corona-smitten er konstateret blandt deres kære på plejehjem.