Det kan gå ud over den mentale sundhed at være isoleret og uden kontakt til familien. Mange pårørende er derfor, i denne tid med besøgsforbud, bange for, at deres kære glemmer dem og dykker længere ned i demenssygdommen.
- Derfor påhviler der personalet på plejehjemmene et stort ansvar for, at bekymringen ikke bliver til virkelighed, forklarer Else Hansen, der er chefrådgiver i Alzheimerforeningen.
Hun giver følgende tips og råd til, hvordan man sikrer stemningen og samværet på plejehjemmene, og hvordan man som pårørende bevarer kontakten, nu man ikke kan ses:
Tips og råd til et godt hverdagsliv på plejehjemmene:
- Sørg for en god stemning og sørg for at der er liv – duft af brød, boller eller kage, glad musik og fællessang.
- Hav aftaler med de pårørende om at sende og modtage billeder af gode og glade situationer.
- Hjælp de pårørende med at skabe kontakt via telefon, videomøder eller Skype
- Hyg med blomster og nærvær.
- I tiden hvor man ikke må kramme må man være kreativ. Lav fx sjov med albue-”kram” og fodhilsener.
- Hvis det er muligt, så lad pårørende hilse på deres kære gennem ruden eller på afstand ved havelågen (læs et eksempel på det her).
- Sæt beboerne forskudt med to meter overfor hinanden, så hverdagen ligner sig selv og man fornemmer andre mennesker.
- Sørg for frisk luft og motion i have- og gårdarealer.
Tips til pårørende til personer med demens på plejehjem:
- Ring lidt hyppigere og tal om noget som er oplivende. Fx om det man ser nu og her: At solen skinner og det er ved at blive forår. Eller tal om sjove og dejlige episoder, som I har haft sammen tidligere. Hvis du har mulighed for det, så brug videosamtaler.
- Send breve og postkort. Lav dit helt eget postkort gennem PostNord. Få evt. personalet på plejehjemmet til at læse det op. Når brevet ligger fremme, kan man læse det op igen og igen, hvilket kan være en hjælp for mennesker med demens.
- Sørg for mulighed for afspilning af musik. Musik kan være med til at berolige, skabe glæde og vække gode minder.
- Send blomster eller andet til hygge og glæde.
- Spørg ind til sansestimulation. Det kan godt skabe uro, at hverdagen under coronakrisen er anderledes. Derfor kan det være godt at benytte sig af sansestimulation. Fx kan en tung kugledyne, beroligende musik, behagelige dufte og smage være med til at skabe ro og velvære.
Husk at du altid kan finde gode råd på:
https://www.sst.dk/da/corona/Hotline