Billedet stammer fra Demensfælleskabet Kallerupvej i Odense, der er et af de steder, som har genåbnet for aktiviteter. Privatfoto
Mange mennesker med demens og deres pårørende er plaget af ensomhed, utryghed og bekymringer i en tid, hvor kontakten til de nærmeste er begrænset og hverdagslivet er sat ud af spil. Det kan have store sundhedsmæssige konsekvenser. På opfordring af Alzheimerforeningen og flere andre organisationer, har Folketingets partier derfor valgt at afsætte midler til en række initiativer, som skal forebygge ensomhed og sikre, at mennesker på plejehjem og svækkede beboere i eget hjem kan fastholde deres livskvalitet og mentale helbred så godt som muligt under COVID 19. Hovedfokus er, at beboere på plejehjem, herunder beboere med demens, igen kan få besøg af familie og nære pårørende. Samtidig fastholdes fokus på sikkerhed, så beboerne skærmes mod smitte.
Læs også om, at skuespillerinden Ghita Nørby har taget en demenstest.
Bedre rådgivning og aflastning
Aftalen indeholder desuden initiativer, der skal støtte rådgivning til mennesker med demens og deres pårørende, samt aflastende aktiviteter, der skal tilgodese de pårørende. Det er nogle af de initiativer, som Alzheimerforeningen byder ind på at hjælpe med, forklarer direktør, Nis Peter Nissen:
- Det er meget glædeligt, at Folketinget nu rækker en hjælpende hånd til nogle af de mest udsatte mennesker under coronaepidemien. Det er helt afgørende i forhold til, hvordan sygdomsforløbet den kommende tid udvikler sig, for de knap 90.000 familier, der er berørt af demens. Rådgivning og aflastning er to centrale indsatsområder, og vi glæder os over, at der nu bliver mulighed for at søge støtte til at udvide Demenslinien og udbrede kendskabet til den og Alzheimerforeningens andre rådgivningsaktiviteter. Derudover vil vi meget gerne - og gerne i samarbejde med andre organisationer - byde ind på aflastningsopgaven og inddrage vores 110.000 Demensvenner.
Aftale er blot første skridt
Et led i aftalen er også at sikre, at der kan tilbydes lokale coronavenlige fritidsaktiviteter i kommunerne – fx igennem de 14 rådgivnings- og aktivitetscentrene for mennesker med demens. Derudover er der afsat en pulje til understøttelse af initiativer, hvor kultur-, idræts-, og foreningsliv i samarbejde med sociale aktører og institutioner skaber coronavenlige aktiviteter og tilbud målrettet svækkede ældre og mennesker med demens.
Med aftalen skabes der en akut tiltrængt indsats, men initiativerne rækker ikke ind i de langsigtede følgevirkninger af coronakrisen for målgruppen af mennesker med demens, lyder det fra Nis Peter Nissen:
- Vi betragter aftalen som en første akuthjælp. For omfanget af følgevirkningerne for mennesker med demens og deres pårørende vil være langt større end det denne aftale rummer. Vi ved fx at social isolation kan gå ud over den mentale sundhed for mennesker med demens. Derfor vil der være behov for opfølgning, når ved lidt mere om konsekvenserne af coronaepidemien.
Om aftalen:
Aftalen indeholder seks initiativer fordelt på følgende tre hovedelementer:
- Nye løsninger for fastholdelse af social kontakt og livskvalitet
- Øget aktivitet på serviceområdet - tilbagevenden til normalt niveau
- Partnerskab på ældreområdet under COVID-19