Myndighederne har informeret omkring den alvorlige situation i Danmark, og regeringen har bedt alle om at vise et særligt ansvar for at passe på vores ældre, svækkede og kronisk syge. Alzheimerforeningen har derfor foreløbigt valgt at sætte alle aktiviteter og arrangementer – lokalt og nationalt - på stand-by i marts og april.
- Vi har alle sammen ansvar for at mindske risikoen for, at ældre og svækkede mennesker smittes. Af hensyn til personer med demens og deres pårørende har vi derfor valgt at lukke ned for alle aktiviteter og arrangementer i marts og april. Vi ved at mange vil være kede af at gå glip af aktiviteterne, og nogle vil måske opleve at føle sig isolerede og ensomme på grund af situationen. Det beklager vi meget, og henviser til at folk tager kontakt til vores Demenslinie, hvis situationen giver anledning til utryghed, fortæller direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen vil der i den kommende tid komme yderligere forholdsregler for at forsinke spredningen af coronavirus. Alzheimerforeningen følger udviklingen tæt og forholder sig til situationen.
- Vi har i Alzheimerforeningen et særligt ansvar for nogle af landets mest sårbare og udsatte mennesker. Derfor holder vi fortsat dele af sekretariatet åbent, så vi stadig kan yde rådgivning til alle berørt af demens og service til vores medlemmer, fortæller Nis Peter Nissen.
Læs mere om, hvorfor mennesker med demens er særligt sårbare i forhold til coronavirus her.
Få hjælp og svar på spørgsmål:
Myndighederne
Få de seneste anbefalinger vedrørende coronavirus på coronasmitte.dk, hvor man også kan stille spørgsmål. Det er også muligt at ringe til myndighedernes fælles coronavirus/covid-19-hotline på tlf.: 7020 0233.
Besøg på plejehjem og hospitaler
Læs de specifikke anbefalinger her: https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/til-dig-der-skal-besoege-hospitaler-og-plejehjem
Demenslinien
Demenslinien, der hjælper med spørgsmål om alt inden for demens, holder fortsat åbent. Ring til Demensliniens rådgivere på tlf.: 5850 5850 alle hverdage 9.00-15.00.
Hjælp i hjemmet
Er du i hjemmekarantæne eller har du valgt at gå i selvisolation pga. smitterisiko? Så kan du få hjælp fra Røde Kors frivillige ’Corona Hjælpenetværk’ til at handle ind og få leveret mad og medicin. Ring på 3529 9660 eller udfyld en formular på https://www.rodekors.dk/corona/hjælp.
Lokalforeninger
Alzheimerforeningens lokalafdelinger vil være lukkede i marts og april, men det vil være muligt at komme i telefonisk kontakt med den lokale bestyrelse. Find kontaktoplysningerne ved at vælge din lokalforening her: https://www.alzheimer.dk/kalender/ eller find dem i magasinet Livet med Demens.
Særlige forholdsregler vedrørende mennesker med demens og COVID-19-virus:
- Hjælp mennesker med demens med at overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer:
Demenssygdom kan betyde, at man ikke tager sig de nødvendige forholdsregler for at undgå smitte. Man glemmer muligvis at vaske hænder, eller husker sandsynligvis ikke at holde sig for munden ved hoste eller holde afstand fra andre, der er syge. - Vær opmærksom på symptomer hos mennesker med demens:
Mennesker med demens vil sandsynligvis ikke selv være opmærksomme på symptomer. De vil ikke i samme grad være i stand til at fortælle, hvis man har hovedpine, feber eller et andet symptom. Se symptomerne på myndighedernes side. - Mennesker med demens er særligt sårbare:
Coronavirus rammer ældre og syge mennesker hårdere, hvor dødeligheden også er markant højere. Derfor bør man være ekstra opmærksom på at følge myndighedernes anbefalinger. Læs blandt andet anbefalingerne for plejehjem og hospitaler her: https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/til-dig-der-skal-besoege-hospitaler-og-plejehjem - Mennesker med demens kan blive skræmte:
Selvom man har demens i den svære fase, vil man ofte godt kunne mærke den utryghed og ændrede stemning, som situationen medfører. Brug tid til at berolige personen med demens og giv udtryk for, at der er styr på situationen.