Menu
20. september 2019

Prinsesse overrækker Alzheimerpriser

To ildsjæle inden for forskning i demenssygdomme fik 20. september overrakt Alzheimer-forskningsfondens pris af H.K.H. Prinsesse Benedikte. Modtagerne er docent, ph.d. og forskningsleder ved VIA University College Aarhus, Rikke Gregersen og professor i kemisk biologi ved Københavns Universitet, Kristian Strømgaard.

Det er Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden der står bag de to priser á 300.000 kroner til forskere, der har gjort en ekstra indsats for demensområdet. I alt blev der uddelt priser og bevillinger til 4,1 mio. kr., hvilket er det største beløb, forskningsfonden nogensinde har givet på én gang. Fonden giver penge til grundlæggende forskning i hvorfor demenssygdomme opstår, hvordan demenssygdomme forebygges og forskning i nye metoder til behandling og pleje.

Asger Aamund, der er formand for den uafhængige Alzheimer-forskningsfond, var vært for uddelingen, mens Alzheimerforeningens protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte stod for at overrække priserne samt bevillinger til ni udvalgte projekter inden for demensforskning.

Begrundelserne for de to forskerpriser lød blandt andet:

Docent, ph.d. og forskningsleder ved VIA Aldring & Demens, Center for forskning, Aarhus, Rikke Gregersen:

Rikke Gregersen får Alzheimer-Forskningsfondens kliniske forskerpris 2019 for sin forskning i personcentreret omsorg og rehabilitering af demens. Herunder kognitiv stimulationsterapi, som er en succesfuld metode udviklet og testet i England med henblik på at træne sproglige, praktiske og kognitive færdigheder hos mennesker med demens. Rikke Gregersen står for at afprøve metoden i Danmark i et projekt støttet af TrygFonden. Ud over kognitiv stimulationsterapi arbejder Rikke Gregersen på at udvikle psykosocial og kognitiv forskning, der har til formål at klæde sundhedsfagligt personale på med viden og metoder, der kan komme mennesker med demens og deres pårørende gavn.

Rikke Gregersen har en sundvidenskabelig baggrund og er aktuelt demensfaglig forskningsleder ved VIA University College.

- Det er en kæmpe anerkendelse at få tildelt forskerprisen, og jeg er enormt stolt. Ud over den store ære, betyder prisen, at jeg kan komme hurtigt i gang med næste del af min forskning, hvor jeg i samarbejde med Aarhus Universitet igennem hjernescanninger vil undersøge, hvordan kognitiv stimulationsterapi påvirker hjernen. Jeg håber i øvrigt, at dette fokus kan være med til at få udbredt kognitiv stimulationsterapi til hele landet, fortæller en glad Rikke Gregersen.

Professor i kemisk biologi ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, Kristian Strømgaard:

Kristian Strømgaard leder til dagligt en forskergruppe i krydsfeltet mellem biologi og kemi på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi. Han tildeles Alzheimer-Forskningsfondens basalforskerpris 2019 for sine banebrydende undersøgelser af proteiners interaktioner. Arbejdet har blandt andet betydning for forståelsen af hvordan Alzheimer-proteiner dannes og påvirker nervecellers funktion. Denne viden giver håb for nye muligheder for behandling i den fremadskridende udvikling af Alzheimers sygdom. Kristian Strømgaard har publiceret over hundrede videnskabelige artikler og indskriver sig derved som en markant aktør inden for sit felt.

Det er en meget stor ære at få tildelt Alzheimer-forskningsfondens pris, og jeg glæder mig til at fejre det med hele mit forskerteam, som bærer en stor del af fortjenesten. Der er endnu ikke nogen der har knækket koden til demens, og hidtil har forskningen slået fejl. Netop derfor er det enormt vigtigt, at vi bliver ved med at sætte fokus på forskningen i demenssygdomme og sikrer den fremtidige funding. Og det fokus er prisen her med til at sætte, fortæller Kristian Strømgaard.

Det er 17. gang, at Alzheimer-forskningsfondens pris uddeles.

På dagen annoncerede Alzheimer-Forskningsfonden også fondens støtte til ni konkrete forskningsprojekter på 3,5 millioner kroner.

Projekterne er:

  • Professor Anders Nykjær, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet tildeles 500.000 kroner for projektet "How SorCS1 may link type 2 diabetes with Alzheimer's Disease".
     
  • Seniorforsker, ph.d. Anja Hviid Simonsen, Nationalt Videnscenter for Demens, Rigshospitalet, tildeles 447.000 kroner for projektet "Serum Neurofilament light chain as an early marker for neurodegeneration".
     
  • Professor David Brooks, Nuklearmedicinsk afdeling og PET Centret, Aarhus Universitet tildeles 497.000 kroner for projektet "Does vascular injury herald Alzheimer's Disease?".
     
  • Fritze Kristensen, ph.d., cand.cur., tildeles 422.000 kroner til projektet "Rehabilitering: Borgere med let Alzheimers demens - afprøvning og evaluering af en klinisk model til systematisk udredning og vurdering af rehabiliteringsmål, -potentiale og -behov".
     
  • Kristian Steen Frederiksen, phd og speciallæge i neurologi, Nationalt Videnscenter for Demens, tildeles 248.600 kroner til projektet "Neurodegeneration as a target for exercise: effects of exercise on neurofilament light in Alzheimer´s disease".
     
  • Le Gjerum, læge og ph.d. studerende, Nationalt Videnscenter for Demens, Rigshospitalet, tildeles 385.400 kroner til projektet "Rationel anvendelse af supplerende undersøgelser ved demensudredning".
     
  • Professor Marianne Juhler, Neurokirurgisk Afdeling, Rigshospitalet, tildeles 250.000 kroner til projektet "Det G-lymfatiske system hos mennesker".
     
  • Klinisk forskningslektor og phd Peter Høgh, Regionalt Videnscenter for Demens, Sjælland Universitetshospital, Roskilde tildeles 250.000 kroner til projektet "Monitorering af anti-demenslægemidler ved serumværdier".
     
  • Nete Schwennesen, lektor og ph.d., Institut for Antropologi, Københavns Universitet tildeles 500.000 kroner til projektet "Imellem selvbestemmelse og omsorg - et antropologisk PhD studie af de sociale og etiske implikationer af brugen af alarm- og sensorbaserede teknologier i den kommunale demensomsorg".

 

Kontakt Alzheimerforeningen for mere info om de ni projekter.

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Mindeindsamling
En god sag i stedet for blomster

Vil du gerne samle penge ind til en bisættelse. Læs mere

Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
28. juni 2024
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
I Alzheimerforeningen frygter man for udviklingen i kølvandet på ny høje ventetidstal.
Danmark bliver snart klogere på demens
26. juni 2024
Danmark bliver snart klogere på demens
Partnerskab med DR sætter fokus på demens fra sensommeren
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
14. juni 2024
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
Nyt studie viser sammenhæng mellem demens og type 2-diabetes.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 01. juli
Kl. 00:00
Gå med Helsingør Motionsklub
3000 Helsingør
Nyd motion og naturen i vores fællesskab
Torsdag d. 18. juli
Kl. 13:00
Motions cafe Sorø
4100 sorø
Vi styrker hjernen ved fysisk og social aktivitet en gang hver uge,
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt