Menu
26. september 2019

Ny rapport: Danskerne ved for lidt om demens

Viden om demens er nøglen til forståelse af nogle af de mest tabubelagte sygdomme, vi kender. Og forståelse er noget af det, dem der lever med sygdommen til hverdag, efterspørger allermest. Desværre står det sløjt til med danskernes viden om demens, viser en ny befolkningsundersøgelse, som YouGov har lavet for Alzheimerforeningen.

Over halvdelen af danskerne ved ikke, at demens skyldes sygdom i hjernen, og altså ikke er en naturlig del af det at blive gammel. Otte ud af ti mener, at de kun har nogen, lidt eller ingen viden om, hvad de skal gøre, hvis en af deres familie får demens og tre fjerdedele ved ikke at demenssygdomme er dødelige, på trods af at demens er den anden hyppigste dødsårsag for kvinder og sjette hyppigste for mænd i Danmark. Det viser en ny stor befolkningsundersøgelse, som YouGov har lavet for Alzheimerforeningen. Og de nye tal bekymrer Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen:

- På trods af at demenssygdom er en af de hastigst voksende folkesygdomme, som berører rigtig mange mennesker, så ved danskerne generelt meget lidt om demens. Og det er et problem, for når vi spørger demenspatienter og pårørende om, hvad der er vigtigt for dem i deres hverdag, så er viden om sygdommen og forståelse fra omverdenen helt i top. Det er helt afgørende for, hvorvidt man føler sig tryg ved at bevæge sig ud i samfundet eller føler sig misforstået og isolerer sig, hvilket desværre er meget udbredt, siger han.

En frygtet sygdom

Der lever i dag omkring 90.000 mennesker i Danmark med en demenssygdom, og det anslås at omkring 400.000 er nære pårørende til en person med demens. Antallet forventes at vokse med 70 procent frem mod 2050 - dels fordi vi bliver ældre og fordi en stor generation rammer den alder, hvor risikoen for at få demens er størst.

Ifølge undersøgelsen er demenssygdom, næstefter kræft, den sygdom, flest danskere frygter at få. Og frygten for demens og sygdommenes udvikling og manglende behandling, er måske netop også grunden til, at danskerne ikke ønsker at vide alt for meget om demens, vurderer Alzheimerforeningen.

Men der er faktisk noget at gøre. For op mod en tredjedel af alle demenstilfælde kan forebygges ved livsstilsændringer, og selv hvis man bliver ramt, findes der medicinsk behandling, der kan forsinke udviklingen af nogle demenssygdommes. Ifølge undersøgelsen er det dog under halvdelen af danskerne, der er klar over det.

God kilde til viden

Heldigvis er der rig mulighed for at blive klogere på demens. Over 100.000 mennesker har allerede sagt ja til mere viden om demens ved at blive Demensvenner, og det er en hurtig og effektiv måde at blive klædt på med viden:

- På undersøgelsen kan vi se, at dem der kender til Demensven-kampagnen også ved meget mere om, hvad de kan gøre for at hjælpe et menneske med demens. Faktisk er der over dobbelt så mange som ved meget om, hvad de kan gøre for at hjælpe. Så med masser af gode Demensvenner er der håb for, at vi kan bryde den kedelige statistik fra undersøgelsen, lyder det fra Nis Peter Nissen.

Hvis du skulle være i tvivl, er demens betegnelsen for en række symptomer på svigtende hjernefunktion, som kommer til udtryk i flere forskellige sygdomme. Alzheimers sygdom er den mest udbredte, men der findes op til 200 sygdomme der leder til demens, som typisk kommer til udtryk i dårlig hukommelse og en nedsat evne til at fungere i hverdagen (orienteringsevnen og evnen til at tænke abstrakt og logisk kan for eksempel blive påvirket). Læs mere om demens her.

LÆS HELE YOUGOV-UNDERSØGELSEN HER

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Fakta

Resultater fra undersøgelsen

  • 76% ved ikke at demens er dødeligt
  • 25% ved ikke, at alle kan udvikle demens
  • 54% ved ikke, at medicinsk behandling kan forsinke nogle demenssygdommes udvikling
  • Over halvdelen ved ikke, at demens skyldes sygdom i hjernen
  • 72% ved ikke, at deltagelse i sociale aktiviteter nedsætter risikoen for demens
  • 80% angiver at de kun har lidt, nogen eller ingen viden om demens
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab (Leqembi) er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Tirsdag d. 26. november
Kl. 00:00
Højskole for sårbare med demens og deres pårørende
4690 Haslev
Højskolen er et samarbejde mellem Galleri Emmaus og lokalforeningen Alzheimerforeningen for Storkøbenhavn
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt