Menu
25. august 2019

Mangel på struktur og kompetencer i demensbehandling

Julie Rubow fra dokumentaren 'En stille forsvinden' er endt som kastebold imellem sundhedssystemets forskellige instanser, efter at hendes mands demenssygdom er kraftigt forværret. Alzheimerforeningens formand kalder selvsamme system usammenhængende, uhensigtsmæssigt og til tider professionelt kritisabelt.



Foto: Lars Schou © Type 

Ro, kompetencer, medmenneskelighed og indsigt. Det var de ønsker, Julie Rubow oplistede for sin mand Bjørns behandlingsforløb i tredje afsnit af dokumentaren 'En stille forsvinden', der løb over skærmen på DR1 i aftes. Men siden dokumentarholdet pakkede sammen, har 53-årige Bjørn Jacobsens behandlingsforløb budt på alt andet end det.

- Bjørn har ad flere omgange været indlagt på psykiatrisk afdeling efter episoder, hvor han har været udadreagerende og angst. Det har været et kaotisk forløb, hvor vi er blevet kastet frem og tilbage mellem egen læge, gerontopsykiatrien, psykiatrisk afdeling og plejehjemmet. I hele processen er vi blevet mødt med velvillighed fra sundhedspersonalet, men det er, som om ingen tager det overordnede ansvar for behandlingen, fortæller Julie Rubow.

Konsekvensen er ifølge Julie, at Bjørn er blevet overmedicineret med psykofarmaka i en grad, hvor han har været tæt på at dø, han fik hjerneblødningslignende symptomer og stoppede til sidst med at kunne synke. Bjørn var, med Julies ord, gjort til en grøntsag, der ikke kunne rejse sig, spise selv eller tale.

- Når jeg har påpeget over for gerontopsykiatrien, hvor Bjørn har været indskrevet, at behandlingen ikke var i orden, har de henvist til, at de ikke kan blande sig i behandlingen på psykiatrisk afdeling. Og sådan er det hele vejen igennem - der tales ikke sammen på tværs af instanserne, og så ender man som pårørende med at skulle koordinere hele behandlingen. Det er, som om både strukturen og kompetencerne i det her system slet ikke matcher de behov, man har som demenspatient og pårørende, fortæller Julie Rubow.

Hun nævner, hvordan hun flere gange har fået at vide af fagpersonalet, at hun skal passe på sig selv og slippe koordinator-rollen lidt. Men hver gang hun har gjort det, har det haft negative konsekvenser for Bjørns behandling. Især fordi der ikke har været de fornødne kompetencer til at forstå Bjørns sygdom og særlige behov.

Formand ryster på hovedet

Hos Alzheimerforeningen står man uforstående over for forløbet og den rolle, Julie Rubow har fået:

- Det er helt hen i skoven, at Julie er nødt til at være forløbskoordinator for Bjørn, samtidig med at hun tager et kæmpe ansvar for hans daglige liv. Det er både menneskeligt, fagligt og økonomisk uansvarligt. Det er en opgave, som ingen lægperson kan eller skal løse. Det er opslidende, umenneskeligt og uværdigt, lyder det fra Alzheimerforeningens formand, Birgitte Vølund, der har gennemgået Bjørn og Julies forløb.

Hun kritiserer det offentlige sundhedsvæsen for ikke at løfte opgaven godt nok:

- Julie skal kunne være der for Bjørn uden også at skulle være brandslukker for et usammenhængende, uhensigtsmæssigt og ind imellem også professionelt kritisabelt og alt for ufleksibelt system, hvor patienten bliver kastebold imellem de forskellige instanser, forklarer Birgitte Vølund.

Hun henviser til, at Bjørn og Julies historie desværre langtfra er unik. Blot i løbet af sommeren har der været to historier i medierne, hvor mennesker med demens og deres pårørende er blevet tabt i systemet. Først på et plejehjem i Aalborg, hvor en 77-årig kvinde med demens døde af sult og tørst efter et kritisabelt behandlingsforløb og senest på et plejehjem i Thisted, hvor en anden kvinde med demens har fået amputeret mere og mere af sit ben som følge af infektioner, der er opstået under manglende opsyn. 

Samme problemer i årevis

Alzheimerforeningens formand efterlyser mindre velmenende snak og mere handling fra de forskellige instanser i sundhedssystemet:

- Alle taler om et sammenhængende sundhedsvæsen. Alle siger de rigtige ting og har i øvrigt gjort det i årevis. Men på trods af en national handlingsplan for demens og et hav af retningslinjer om alt fra brugen af antipsykotisk medicin til faste kontaktpersoner i demensforløbet, ser det ud til, at meget få formår at skabe den reelle oplevelse af sammenhæng hos patienter og pårørende, siger Birgitte Vølund.

Hun opfordrer politikere og fagprofessionelle til at stramme op og prøve at se forløbet fra de demenssyge og pårørendes synsvinkel for at skabe den sammenhæng, der kan sikre en værdig behandling og tillid:

- Vi er nødt til at være mere på forkant med det her. Alzheimerforeningen foreslår, at der tilknyttes en fast kontaktperson til familier ramt af demens fra diagnosetidspunktet og igennem hele forløbet. En fagperson, der fra begyndelsen kan vejlede og afdække familiens behov og løbende foreslå fagligt kvalificerede muligheder for hjælp og støtte, så de pårørende kan få lov at være pårørende. Det er svært nok i forvejen, slår Birgitte Vølund fast.

I dag er Bjørn udskrevet til Meta Mariahjemmet i Gadbjerg, hvor han er trappet ud af medicinen. Han er meget svag fysisk, efter at have været sengeliggende i flere måneder, men begynder langsomt at genvinde flere færdigheder. Han genkender også stadig familie og venner, og er glad for besøg. Julie er nedslidt efter et år, hvor sygdomsforløbet har fyldt alt. Men hun fortsætter med at kæmpe for en værdig behandling til Bjørn.

Se 'En stille forsvinden' her.

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt