Plejehjemslæger reducerer indlæggelser med 28 procent, genindlæggelser med 27 procent og korttidsindlæggelser med 14 procent samt nedbringer unødvendigt medicinforbrug markant. Det er konklusionen på et pilotprojekt, der i 2015 fik Folketinget til at vedtage, at der over en fireårig periode fra 2016 til 2019 skulle tilknyttes fast læge til alle plejehjem i Danmark.
Under halvdelen når målet
Beregninger fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viste at ordningen ville betyde en samlet besparelse på en kvart milliard kroner om året, og Folketinget valgte derfor at investere 100 millioner kroner i at kommunerne kunne få ordningen op at køre. Men her fire år senere er kommunerne stadig langt fra målet, for blot 49 procent af alle plejehjem i Danmark har ifølge plejehjemsoversigten.dk en fast tilknyttet plejehjemslæge, viser en gennemgang foretaget af Alzheimerforeningen.
Region Sjælland ligger i bund
Alzheimerforeningen har kigget kommunerne efter i sømmene og klikket sig ind på samtlige plejehjem, der har tilgængelige oplysninger på plejehjemsoversigten.dk (det har 90 procent red.), for at tjekke, hvor mange plejehjem der oplyser, at de har eller ikke har en fast læge tilknyttet. Og tallene er nedslående. Andelen af plejehjem, der ifølge plejehjemsoversigten.dk har en fast tilknyttet plejehjemslæge er for regionerne følgende: Region Hovedstaden 63%, Region Midtjylland 57%, Region Syddanmark 41%, Region Nordjylland 39% og Region Sjælland 33%.
- Der er ingen der kommer på plejehjem i dag blot fordi det er gamle. Langt størstedelen af plejehjemsbeboerne har i dag en eller flere diagnoser og op mod 85 procent lider af demens. Derfor er det trist at se, at den læge-ordning der faktisk kunne nedbringe antallet af indlæggelser og øge livskvaliteten for plejehjemsbeboerne, slet ikke er blevet implementeret. Og det på trods af at Folketinget har afsat midler til det, lyder kritikken fra direktør i Alzheimerforeningen,Nis Peter Nissen.