Menu
16. oktober 2019

Hvordan føles det at have demens? Nyt computerspil giver et bud

Studerende fra IT-universitetet i København har skabt et spil som viser, hvordan det kan være at leve med en demenssygdom.

 

Foto: IT-universitetet København. Fra venstre ses Marlène Delrive, Jordy van Opstal og Ryan Wright.

- Ofte taler man mere om dem, som bliver glemt, end man taler om at være den, som glemmer.

Ordene er Marlène Delrives. Det er hende, som har været teamleder og har fået idéen til spillet Forgotten, hvor man spiller en kvinde med demens: Ens kaffekop dukker hele tiden op nye steder, mennesker dukker op ud af det blå og forsvinder pludselig igen uden at sige farvel. Formålet er at give folk en fornemmelse af, hvordan mennesker med demens oplever hverdagen.


Respekt for sygdommen

Spillet blev udviklet i samarbejde med en gruppe medstuderende fra Game design uddannelsen på IT-Universitetet i København, og fra idé til færdigt spil tog det ”syv intensive uger”, fortæller Ryan Wright, som sammen med Marlène har designet spillet. Undervejs trawlede de internettet tyndt og mødtes med Alzheimerforeningen for at få gode råd til, hvordan de gjorde spillet så realistisk som muligt – og som følge deraf er effekterne i spillet blevet vendt, drejet, diskuteret og skrottet:

- Vi ville gerne have, at det skulle være respektfuldt og ikke overdrevet sentimentalt – og det var en meget hårfin balancegang. Samtidig manipulerer vi med tid og sted, og vi skulle holde øje med, at det ikke bliver urealistisk, siger Jordy van Opstal, som har programmeret spillet.

- Det skulle ikke føles som om, at spillet hele tiden hev tæppet væk under én, supplerer Ryan Wright.

Udviklerne har brugt deres egne erfaringer og oplevelser med Alzheimer’s sygdom til at skabe et spil, som er så virkelighedstro som muligt. For eksempel er noget af dialogen bygget på, hvad Ryans Wrights bedstemor har sagt til ham mens hun var syg.

- Det er et meget personligt projekt for os alle. De fleste af os har oplevelser med en bedsteforælder der har haft demens, så jeg tror, at det rammer andre med en lignende historie, fortæller Marlène Delrive.

 

Hovedpersonen vækker genkendelse

Undervejs i spillet bliver man stadig mere forvirret, men indsatsen for at holde kvinden og hendes historie realistisk har givet pote – i hvert fald kan Diana Bolin på 45 år spejle sin far, som har Alzheimer’s sygdom, i hovedpersonen. Det har givet hende et nyt og tiltrængt perspektiv på sygdommen, fortæller hun:

- Når jeg snakker med ham, kan det godt nogle gange være svært at sætte sig ind i, men nu forstår jeg bedre, hvordan han har det, og hvad han går rundt og tænker på.

Spillet kan være lærerigt for både pårørende, folk som arbejder med demens og Demensvenner, som kunne tænke sig at lære mere.

- Jeg vil virkelig anbefale folk, som er interesserede i demens at spille det, for det viser, hvor forvirrende og mærkeligt det er kun at opleve brudstykker af samtaler og livet, siger Diana Bolin.

Udover Diana Bolin har ’Forgotten’ allerede fået en stor fanskare – blandt andet på YouTube, hvor næsten to millioner har set en video, hvor en amerikansk blogger gennemfører spillet og bliver meget rørt.

I samarbejde med Alzheimerforeningen har det internationale hold bag spillet skabt en opdateret version af spillet på dansk, som er målrettet Demensvenner. Du kan downloade Forgotten her: https://yourdie.itch.io/forgotten 

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Mandag d. 18. november
Kl. 12:00
Ferieophold med indhold
6950 Ringkøbing
Ferieophold med indhold Fælles oplevelser med ligesindede kan give fornyet energi og inspiration. På ferieopholdet får I viden om at håndtere udfordringer i hverdagen gennem faglige input, aktiviteter, udflugter, samvær og fællesskab med andre i samme situation. Nærmere program eftersendes. Tid til forkælelse Opholdet afholdes på et hotel med fuld forplejning. Det er dermed en enestående mulighed for at koble af fra hverdagen og nyde service og god mad i hyggelige rammer. Trygge rammer Under opholdet vil der være fagpersoner med specialviden om demens til at hjælpe og støtte. Desuden vil rammerne og programmet være tilpasset til jer, så I får det bedste ud af opholdet. Det betyder, at programmets indhold er nøje tilrettelagt, ligesom der er indlagt pauser - og det er altid muligt at tage en pause, hvis man har brug for det. Hvem kan deltage? Der er plads til 14 par, hvoraf den ene har en demenssygdom og bor hjemme. Det er 'først til mølle' ift. besætning af pladserne. Ferieopholdene er målrettet jer, der har lyst til at deltage i aktiviteter sammen med andre. I skal sammen være selvhjulpne og kunne trives i nye omgivelser. Derudover skal I kunne færdes på trapper, da der er trapper på hotellet.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt