I dag præsenterede regeringen sit første forslag til en finanslov under overskriften ”Velfærd først – tryghed, tillid og en grøn vækst”. Men ifølge Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, gælder forslagets løfter ikke de allersvageste og mest sårbare demenspatienter:
- Regeringen prioriterer tryghed og tillid, men det er ikke tillidsvækkende, når regeringen trækker det økonomiske tæppe væk under den demenshandlingsplan, der løber frem til 2025, ved at fjerne finansieringen fra næste år. Der skaber ikke tryghed, men gør tværtimod hverdagen usikker for de 90.000 danskere, der i dag lider af en demenssygdom, og deres 800.000 familiemedlemmer, lyder det fra Alzheimerforeningens direktør.
Gamle initiativer på nye flasker
Af finansforslaget fremgår det, at det skal sikres, at der følger penge med i takt med, at der i fremtiden kommer flere ældre patienter - hvoraf en stor del har en demenssygdom. Men i forslaget nævnes der ingen nye initiativer på demensområdet:
- Forslaget til finansloven er som kemisk renset for nye initiativer på demensområdet. Der er ikke afsat én eneste ekstra krone til nye initiativer i regeringens forslag til finanslov. Hver en krone, der ifølge regeringen skal gå til demensområdet, stammer fra gamle initiativer, der blev vedtaget af den tidligere regering, siger Nis Peter Nissen.
LÆS OGSÅ: KENDTE DEMENSPATIENTER OG PÅRØRENDE MED APPEL OM HANDLINGSPLAN
Støttepartierne må på banen
Selvom udfordringerne med den demografiske udvikling nævnes flere gange i forslaget, mener Alzheimerforeningens direktør ikke, at regeringen tager opgaven alvorligt:
- I stedet for at gå foran på demensområdet, bremser regeringen brat op. Det vil desværre få en afsmittende effekt ude omkring på sygehusene og i kommunerne. Vi kan allerede nu se, at bevillinger til demensområdet slet ikke kan følge med det stigende antal demenspatienter – hverken i demensudredningen eller i kommunerne.
Derfor opfordrer Alzheimerforeningen nu regeringens støttepartier til at komme på banen:
- Det er afgørende at demenshandlingsplanen ikke stopper halvvejs. Der er akut brug for finansiering til øget demensudredning, flere penge til at forebygge misbrug af antipsykotisk medicin og øget støtte til etablering af trygge og tillidsvækkende lokale demenstilbud til demenspatienter og deres familier. Det koster ikke en herregård, med vil være en kærkommen håndsrækning til de mange familier, der lever med demens, forklarer Nis Peter Nissen.
Læs regeringens finanslovforslag her