Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, mødtes i dag med minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, og sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, for at diskutere regeringens nye udspil til en sundhedsreform. Med til mødet deltog også Ældre Sagen og Danske Ældreråd. Alzheimerforeningen var blevet inviteret for at komme med input til den endelige sundhedsreform, og Nis Peter Nissen havde en række klare budskaber til politikerne:
- Når vi spørger mennesker med demens og deres pårørende om deres ønsker til den nye reform, svarer de, at de ønsker demenspakke til hele familien umiddelbart efter demensdiagnosen, kortere ventetid på demensudredning og mere sundhedspersonale på plejehjem. Regeringens oplæg til en reform af det nære sundhedsvæsen er et udemærket udgangspunkt for at realisere disse ønsker, men det kræver en bæredygtig aftale med alle Folketingets partier – uanset hvordan valget falder ud, sagde Nis Peter Nissen, der lovede at tage samme opfordring med videre til oppositionen.
Mere fokus på plejehjem
Nis Peter Nissen roste på mødet regeringen for at komme med et samlet udspil om fremtidens sundhedsvæsen og for at inddrage patienter og pårørende i processen. Men han kom også med en række konkrete forslag til reformen:
- Plejehjem er stort set ikke nævnt i aftaleteksten, og det er et problem, for det er her størstedelen af behandlingen af demenspatienter i den svære fase foregår. Vi foreslår, at der i reformen kommer mere fokus på plejehjem med bindende retningslinjer for behandlingen på plejehjem, mere sundhedspersonale og at plejehjem flyttes fra serviceloven og skrives ind i sundhedsloven på linje med sundhedshuse, hospitaler og andre behandlingssteder.
Kvalitet i demensbehandling
Nis Peter Nissen foreslog også Sophie Løhde og Ellen Trane Nørby at styrke kvaliteten af demensbehandlingen:
- Der bør stilles en garanti for, at alle gennemgår en demensudredning med samme kvalitet, uanset hvor de bor. Og så skal der ske en afklaring af ansvaret for forløbsprogrammer for demens, for det er nemlig uklart i reformforslaget.
Lyt til mennesker med demens
Til sidst opfordrede Alzheimerforeningen politikerne til at sikre patientindflydelse - også i det nære sundhedsvæsen:
- Patientforeninger skal sidde med i bestyrelserne for de 21 sundhedsfællesskaber, som er en del af den nye reform, og der skal ske inddragelse af patienter og pårørende, når kommunen laver nye standarder for sygdomsbehandling.
Ellen Trane Nørby og Sophie Løhde lyttede interesseret til udmeldingerne, og lovede at tage de forskellige input med videre i de politiske forhandlinger om sundhedsreformen.