Tag med en tur ned ad "memory lane" i videoen og få et tilbageblik på nogle af de store minder og milepæle på rejsen mod 100.000 Demensvenner.
"En Demensven er en person, der rækker hånden frem, når han eller hun møder et menneske med demens på sin vej. At være Demensven er mest af alt en tilkendegivelse af, at man gerne vil være med til at gøre Danmark demensvenligt – også̊ selvom man måske kun meget sjældent møder mennesker med demens. Samtidig bliver man klædt på til at kunne hjælpe i tilfælde af, at man pludselig står i en situation, hvor et menneske med demens har brug for hjælp. Lidt ligesom et førstehjælpskursus."
Det var omtrent sådan, at Demensven-konceptet blev beskrevet første gang, da Alzheimerforeningen i forbindelse med sit 25-års jubilæum i 2016 lancerede kampagnen med målet om at finde 100.000 Demensvenner.
Læs også: Om Demensven-kampagnen
Lørdag kunne Demensvenner over hele landet så med stolthed pudse deres lilla hjerte, for målet var nået.
Det blev blandt andet fejret på Alzheimerforeningens årlige Demensråd, hvor over 200 medlemmer var mødt op til den store afsløring.
Det har været en fantastisk rejse
- Det har været en fantastisk rejse, og det er virkelig stort, at vi i dag runder de 100.000 Demensvenner. Det skaber håb for fremtiden, sagde Alzheimerforeningens formand Birgitte Vølund til afsløringen.
Se, da den store milepæl blev afsløret med konfetti og trommehvirvel >>
Fra busser til bodegaer
Siden Demensven-kampagnen blev lanceret i 2016, har konceptet taget mange former. I dag kan mennesker med demens blandt andet blive mødt af demensvenlige supermarkeder, apoteker, busselskaber, idrætsforeninger, kultursteder, børnehaver og sågar en demensvenlig bodega.
Læs også: God grund til at skåle: Mariagerfjord har landets første demensvenlige bodega
I alt er der opstået mere end 450 lokale partnerskaber rundt om i landet.
- Det er fantastisk at opleve den energi, kreativitet og opbakning, som Demensven-kampagnen er blevet mødt med. Overalt i landet har folk vist hjertet frem og været med til at bryde tabuet om demens, og det er imponerende, at vi nu er 100.000 Demensvenner, siger Maria Fisker Ringgaard, der er projektleder for Demensven-kampagnen.
Demensven på flere måder
At være Demensven kræver ikke andet, end at du har lyst til at få mere viden om demens. Hvis man gerne vil engagere sig yderligere, er der rig mulighed for det, og det er noget, mange Demensvenner har taget til sig.
I dag er der fx 231 digitale ambassadører, der er med til at sprede viden om demens på de sociale medier.
432 er blevet uddannet til frivillige Demensven-instruktører, der holder informationsmøder om demens for forsamlinger og virksomheder i deres lokalområder.
Og endelig er der mere end 500 Demensvenner, der har tilmeldt sig Demensven-Match, en platform, som gør det muligt at matche frivillige med mennesker med demens i deres lokalområde, som har brug for hjælp.
- Vi er dybt taknemmelige for det engagement, folk viser. Der er 100.000 måder at være Demensven på, og når summen af alle de gode gerninger lægges sammen, har Demensvennerne allerede været med til at gøre Danmark til et mere demensvenligt sted. Det er stort, siger Maria Fisker Ringgard.
Nyt mål i sigte
Idéen om Demensvenner stammer fra Japan, som i 2004 ændrede betegnelsen for demens fra ’Chiho’, som havde negative konnotationer, til ’Ninchi-sho’, som betyder kognitiv lidelse. Med det lancerede Japan også en kampagne for at skabe et demensvenligt samfund.
Læs også: 16 millioner Demensvenner verden over
Siden har idéen spredt sig, og i dag er der mere end 16 millioner Demensvenner fordelt på hele 45 lande. Næste mål i Danmark bliver at finde 500.000 Demensvenner – en for hver person der er berørt af demens, enten som pårørende eller fordi de selv lider af sygdommen.