Kilde: Alzheimerforeningen 2019. Læs hele undersøgelsen her >>
I 2017 havde lidt flere end fire ud af ti kommuner en offentliggjort demenspolitik på deres hjemmeside. I dag – knapt to år senere – kan man finde en demenspolitik på næsten to ud af tre kommuners hjemmesider. Det viser en opgørelse, som Alzheimerforeningen har foretaget i anledning af to-årsdagen for lanceringen af den nationale demenshandlingsplan.
- Det går den rigtige vej. En vedtaget demenspolitik er første skridt på vej mod en demensvenlig kommune, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.
- Det er derfor positivt, at langt de fleste demenspatienter i dag bor i en kommune, der har vedtaget en demenspolitik. Næste skridt er selvfølgelig at omsætte de fine ord til praksis.
Nis Peter Nissen erkender, at mange kommuner kan have svært ved at leve op til de fine ord i demenspolitikken. Men med en offentliggjort demenspolitik får demenspatienter og pårørende mulighed for at holde politikerne op på de kommunale løfter, og det er positivt, påpeger han.
National handlingsplan sætter sine spor
Undersøgelsen viser, at især den nationale demenshandlingsplan har sat et tydeligt præg på indholdet i kommunernes demenspolitikker.
Handlingsplanens målsætninger om, at 80 procent skal have en specifik demensdiagnose, og forbruget af antipsykotisk medicin til demenspatienter skal reduceres med 50 procent, går igen i markant flere af de nye demenspolitikker sammenlignet med dem fra 2017 eller tidligere.
- Hvis vi skal nå demenshandlingsplanens målsætninger, er det afgørende, at kommunerne tager fat. Det er derfor positivt, at vi kan se en større opmærksomhed på dette i de nyeste demenspolitikker, og det vil, hvis målsætningerne indfries, betyde væsentlige forbedringer i demenspatienter og pårørendes livskvalitet, siger Nis Peter Nissen.
Familier og børn mere i fokus
Det glæder også Alzheimerforeningen, at flere demenspolitikker har fokus på hjælp til hele familien, der er berørt af demenssygdom. Især indsatsen overfor børn og unge af forældre, der har en demenssygdom, er blevet mere synlig i kommunernes demenspolitikker.
Tre ud af fire af de nye kommunale demenspolitikker nævner således direkte kommunens indsats overfor børn og unge. I 2017 var det kun halvdelen.
- Det er vigtigt ikke at glemme de næsten 3.000 børn og unge under 25 år, der har en forældre med en demenssygdom. Derfor er det positivt, at kommunerne nu i højere grad end før er opmærksomme på at få børn og unge med i den kommunale demenspolitik, siger Nis Peter Nissen.
Se, hvor demensvenlig din kommune er
Alzheimerforeningen har lavet en samlet oversigt, hvor man kan se antallet af demenspatienter i hver kommune, samt om kommunen har en demenspolitik eller ej. Man kan også se, hvor mange Demensvenner der er i kommunen, og om der er en demensvenlig idrætsforening eller et demensvenligt apotek.