Hver syvende dansker er helt enig eller delvist enig i, at en person skal have frataget sin stemmeret, hvis han eller hun får en demensdiagnose. Det viser en helt ny undersøgelse foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år. Resultatet bekymrer Alzheimerforeningen:
- Mennesker, der får en demensdiagnose, skal ikke gøres til andenrangsborgere. De er stadig fuldgyldige medlemmer af samfundet og skal ikke ekskluderes,siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen:
- Tværtimod skal vi give demenspatienter en hjælpende hånd, så de fortsat kan deltage og give deres mening til kende – for eksempel i forbindelse med det kommende Folketingsvalg.
Hver syvende danskerer helt eller delvist enig i, at mennesker der får en demensdiagnose bør få frataget deres stemmeret.
Undersøgelsen, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Alzheimerforeningen, viser samtidig, at hver tredje dansker er helt eller delvist enig i, at en person med en demensdiagnose ikke skal have lov til at optage et banklån. Og hver femte mener på samme vis, at patienter, der får en demensdiagnose, ikke skal kunne oprette et testamente.
Kilde: Alzheimerforeningen og YouGov 2018.
Flertal vil fratage kørekortet
De fleste personer, der får stillet en demensdiagnose, kan i en periode efter diagnosen er stillet, stadig køre bil på fuld forsvarlig og trafiksikker vis. Sådan lyder vurderingen fra Alzheimerforeningen. Alligevel er flere end halvdelen af alle voksne danskere helt eller delvist enige i, at en person der får en demensdiagnose, skal have frataget kørekortet.
- Demenspatienter vil på et tidspunkt i sygdomsforløbet ikke længere være i stand til at køre bil. Men at fratage demenspatienter kørekortet, allerede når de får stillet demensdiagnosen, vil kun gøre problemet værre,siger Nis Peter Nissen:
– Vi risikerer i så fald, at personer, der får symptomer på demenssygdom, ikke går til lægen af frygt for, at lægen vil tage kørekortet fra dem.
Kørekort er den tredje hyppigste årsagtil konflikt i ægteskaber, hvor den ene ægtefælle har en demenssygdom.
Alzheimerforeningen mener i stedet, at familier der er berørt af demens, skal hjælpes - i god tid og før det bliver et problem – til selv at tage beslutningen om ikke at køre bil. Konflikter om kørekort er nemlig et stort problem for mange familier med demens. En spørgeskemaundersøgelse, som Alzheimerforeningen gennemførte i foråret 2018 blandt 1591 pårørende viste, at kørekort er den tredje hyppigste årsag til konflikter i familier berørt af demenssygdom.
Kilde: Alzheimerforeningen 2018. Spørgeskemaundersøgelse blandt 1591 pårørende.
Nis Peter Nissen håber at danskerne vil sætte sig mere ind i demens for at få en bedre forståelse for den virkelighed op mod 85.000 demenspatienter lever i:
- Jeg vil opfordre alle til at nuancere deres billede af demens, for det betyder meget, for dem der lever med sygdommen til hverdag at blive mødt med forståelse og accept. En nem og hurtig måde at tilegne sig mere viden, er ved at blive Demensven, lyder det fra Alzheimerforeningens direktør.