Menu
10. oktober 2018

Mennesker med demens: Vi ønsker en demenspakke

Mennesker med demens skal tilbydes en demenspakke på lige fod med at kræftramte får tilbudt en kræftpakke, og så skal demens ud af ældreområdet. Sådan lyder nogle af de ønsker, som blev præsenteret for en række centrale politikere på sundhedsområdet på Alzheimerforeningens årlige TænkeTank for mennesker med demens.

”Vi ønsker, at en demensdiagnose automatisk udløser en demenspakke på samme måde som en kræftdiagnose udløser en kræftpakke. Det skal være en rettighed, at man har mulighed for at få støtte og hjælp lige efter, at diagnosen er stillet – hvis man ønsker det.”

Sådan lyder et af i alt fem ønsker som 30 yngre og tidligt diagnosticerede mennesker med demens og deres pårørende formulerede, da de i weekenden var samlet i Strib på Fyn til Alzheimerforeningens årlige nationale TænkeTank. Formålet med TænkeTanken er blandt andet at give politikerne et direkte indblik i de udfordringer, som livet med demens byder på – præsenteret af de mennesker, som lever med sygdommen til hverdag.

Igennem en række workshops diskuterede deltagerne hvilke områder, de ønsker at politikerne fokuserer på. Det endte ud i en række ønsker, som deltagerne præsenterede for et politisk panel bestående af sundhedsordfører, Jane Heitmann (V), sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen (SF) og Jette Skive (DF), der er formand for KL's Social- og Sundhedsudvalgog rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Demens ud af ældreområdet

Et af de andre ønsker, som TænkeTanken bad politikerne om at tage med videre til deres kollegaer, var ønsket om at tage demens ud af ældreområdet:

”For yngre mennesker med demens er det svært at se sig selv i et aktivitetstilbud på et plejecenter, fordi man som oftest er et helt andet sted i sit liv – både fysisk, kognitivt og socialt. Derfor ønsker vi, at kommunerne adskiller demensområdet fra ældreområdet således, at man ikke automatisk bliver rubriceret sammen med ældre, fordi man har fået en demenssygdom,” lyder det i TænkeTankens udtalelse, som er blevet sendt ud til centrale politikere på sundhedsområdet i hele landet.

Det var 13. gang, at Alzheimerforeningen afholdt TænkeTank. Igennem årerne har ønskerne fra deltagerne været med til at forme politikken på demensområdet og flere af de tilbud, der udbydes til mennesker med demens. Konceptet har også givet inspiration til de dialogmøder, der blev afviklet i forbindelse med udfærdigelsen af den nationale demenshandlingsplan i 2017.

 

 

LÆS ALLE ØNSKERNE FRA DEMENS-TÆNKETANKEN 2018 HER:

1. En demenspakke, der bliver udløst, når man får stillet diagnosen

Vi ønsker, at en demensdiagnose automatisk udløser en demenspakke på samme måde som en kræftdiagnose udløser en kræftpakke. Det skal være en rettighed, at man har mulighed for at få støtte og hjælp lige efter, at diagnosen er stillet – hvis man ønsker det.

Demenspakken skal være målrettet den enkelte families individuelle behov og skal bl.a. andet indeholde tilbuddet om en demensfaglig person, som kan støtte og hjælpe familien til at få hverdagen til at fungere bedst muligt. Desuden skal der være mulighed for at få psykologhjælp, rådgivning af en socialrådgiver, juridisk bistand, vejledning ift. hjælpemidler mv.

En del af demenspakken skal også være, at man bliver oplyst om hvilke rettigheder, man har ifølge Serviceloven. Eksempelvis ønsker vi, at kommunerne i højere grad benytter sig af § 94 i Serviceloven. Den siger, at man har mulighed for at udpege en privat person til at støtte personen med demens i at udføre personlige og aktiviteter – hvis man bliver visiteret til at modtage hjælp til at udføre personlige og praktiske aktiviteter i dagligdagen. Det betyder, at ægtefæller får mulighed for at være hjemme sammen med sin ægtefælle med demens med en lønkompensation. 

2. Nye jobmuligheder på særlige vilkår

Vi ønsker, at der bliver bedre muligheder for, at man kan blive fastholdt på arbejdsmarkedet efter, at man har fået en demensdiagnose – hvis man selv ønsker det.

Der skal etableres ordninger, hvor arbejdsgiveren og personen med demens sammen finder en måde, hvor personen med demens har mulighed for at være i en beskyttet beskæftigelse så længe han/hun ønsker og magter det. Det skal være en frivillig ordning, som bygger på en lokal aftale mellem parterne.

Samtidig ønsker vi, at Folketinget ændrer lovgivningen på beskæftigelsesområdet således, at en demensdiagnose automatisk kan udløse en førtidspension – hvis man ønsker det. På den måde kan mange personer med demens undgå at komme ud i arbejdsprøvninger, som kan virke ydmygende og nedbrydende for selvtilliden. Det vil give ro i familien og fjerne en del af usikkerheden om familiens fremtidige økonomi.

3. Landsdækkende transportordning

Vi ønsker, at der bliver etableret en landsdækkende ordning, som giver personer med demens mulighed for at blive transporteret til aktiviteter, fritidsinteresser og familiebesøg, så man har mulighed for at have et aktivt og meningsfuldt liv på lige fod med andre mennesker i samfundet.

Vi oplever det som en diskrimination, at andre grupper har ret til transport ift. Serviceloven, men det gælder ikke mennesker med demens. Derfor ønsker vi, at mennesker med demens bliver ligestillet i serviceloven med mennesker med fysiske handicap. Vi mener, det er en menneskeret.

4. Demens skal ud af ældreområdet

For yngre mennesker med demens er det svært at se sig selv i et aktivitetstilbud på et plejecenter, fordi man som oftest er et helt andet sted i sit liv – både fysisk, kognitivt og socialt.

Derfor ønsker vi, at kommunerne adskiller demensområdet fra ældreområdet således, at man ikke automatisk bliver rubriceret sammen med ældre, fordi man har fået en demenssygdom. Eksempelvis kan aktiviteter for yngre mennesker med demens blive placeret i sundhedscentre, kulturhuse, biblioteker eller andre steder, som man ikke forbinder med ældre mennesker.

5. Politikerne vil lytte til os

Det er vores håb, at politikere både på Christiansborg og i kommunerne vil lytte til de ønsker, vi har. For vi er helt overbeviste om, at samfundet på sigt kan spare mange økonomiske ressourcer ved at investere i tiltag, der kan være med til at sikre, at vi har et godt liv som familie – på trods af demenssygdom.

Læs mere om 'Den landsdækkende TænkeTank for yngre og tidligt demensramte og ledsagende pårørende' her.

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Fakta

TænkeTankens fem ønsker: 

  • En demenspakke, der bliver udløst, når man får stillet diagnosen.
  • Nye jobmuligheder på særlige vilkår.
  • En landsdækkende transportordning.
  • At demens kommer ud af ældreområdet.
  • At politikerne vil lytte til os.

 

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt