Se, hvordan det gik, da Alzheimerforeningen gik undercover og tog til Aalborg for at overraske Årets Demensven 2018.
Hvert år uddeler Alzheimerforeningen prisen som Årets Demensven til en ildsjæl, som har gjort en særlig indsats for at gøre Danmark demensvenligt.
I år får Karin Boye Nielsen, frivillighedskoordinator i Aalborg kommune, prisen for sit store engagement i at udbrede kendskabet til demens og Alzheimerforeningens Demensven-kampagne, der har til formål at øge danskernes viden om demens.
Læs også: Elly banker døre ind hos de lokale virksomheder
På lidt over to år har Karin Boye Nielsen klædt næsten 3000 på som Demensvenner.
- Karin har i den grad imponeret med at være så aktiv med at finde Demensvenner – at hun har fundet tæt på 3000 er jo næsten utænkeligt. Ikke desto mindre har hun gjort det, og hun har også gjort et kolossalt arbejde for at gøre opmærksom på demens og på Demensven-projektet i Aalborg kommune. Hun har med en sjælden ildhu og entusiasme kontaktet alle mulige slags mennesker, og på den måde er hun virkelig en velfortjent modtager af Demensven-prisen, fordi hun har sat så markant et fingeraftryk på bestræbelserne på at skabe et demensvenligt Danmark, siger Alzheimerforeningens formand Birgitte Vølund.
Og det er en glad prismodtager, der kan kalde sig Årets Demensven 2018.
- Jeg er vildt beæret over det og meget glad for det, og det giver da et skub til at arbejde aktivt videre med det, siger Karin Boye Nielsen.
”Hun smitter med sin begejstring"
Med over 6000 Demensvenner er Aalborg den kommune, der har flest Demensvenner, og Karin Boye Nielsen bærer en stor del af den fortjeneste.
- Hun står aldrig stille. Hun lever i det nu, hun er i, og det gør, at hun smitter med sin begejstring. Det er den allerstørste forklaring på, at det er lykkedes os at få så mange Demensvenner. Vi er ekstremt stolte af hende, siger Annette Secher, Ældre- og Sundhedschef i Aalborg.
Fra politi til skoleelever
Det er alt fra politiet, skoleelever, frivillige, lokale erhvervsdrivende og til medarbejdere i kommunen og borgere i alle afskygninger, som Karin Boye Nielsen har klædt på med viden om demens.
- Det er noget, jeg efterhånden er kommet til at brænde rigtig meget for. Det vigtigste er dels at få nedbrudt tabuer, men også, at der er nogen, der kan give en hjælpende hånd. Dem, der har en demenssygdom, kan ikke forandre deres adfærd, men vi kan forandre vores tilgang til dem, siger hun.
Læs også: Rita er Årets Demensven
Det er tredje gang, Demensven-prisen bliver uddelt, og Alzheimerforeningens formand Birgitte Vølund håber, at det kan være med til at engagere flere som Demensvenner.
- Demensven-prisen er en anerkendelse af det, Karin har gjort, hvor hun entusiastisk har søgt i Øst og Vest og fundet så mange Demensvenner. Jeg håber, hun kan være en inspiration for andre, siger Birgitte Vølund.