Blandt forskere er der efterhånden bred enighed om, at naturen har en positiv effekt på vores fysiske, mentale og sociale sundhed. Det gælder især for mennesker med demens, viser en større litteraturgennemgang af den internationale forskning på området, og et kvalitativt interviewstudie, der har givet indsigt i borgerne ønsker og behov til en demensvenlig have i forbindelse med Demensbyen i Svendborg.
Resultaterne fra undersøgelsen peger på, at en demensvenlig have bør designes til at stimulere sanserne, bidrage til meningsfulde aktiviteter og til at opfordre og invitere personer med demens til at tilbringe tid i naturen.
- Det betyder meget for livskvaliteten og trivslen hos mennesker med demens, at kunne bevæge sig frit uden støtte. Derfor har indretningen af haven en stor betydning. Det er for eksempel vigtigt at haven er indrettet, så det er let at skabe overblik. Der skal blandt andet være tydelige stier og kendetegn i haven, hvilket er med til at minimere faldrisici og gøre haven til et trygt og rart sted for mennesker med demens, fortæller lektor ved fysioterapeutuddannelsen på University College Lillebælt, Hans Kromann Knudsen, som har været med til at lave undersøgelsen.
Godt for sanser og velvære
Forskningen viser, at brugen af udendørsmiljøer kan mindske aggressiv adfærd, og reducere stress og rastløshed, samt følelsen af at være indespærret, som nogle mennesker med demens kan opleve i beskyttede miljøer. Samtidig kan ophold i naturen med lys, lyde og dufte styrke hukommelse og koncentration.
- Alle sanser kan stimuleres i et havemiljø, og netop sansestimulation er især vigtige for borgere med demens, da det forbedrer evnen til at orientere sig, øger hukommelsen og giver en oplevelse af at være forbundet med andre og sine omgivelser, fortæller Hans Kromann Knudsen.
- Læs mere om resultaterne og projektet her: https://www.svendborg.dk/demensby