Menu
5. september 2018

Forskere får Alzheimerpris for særlig indsats

To ildsjæle inden for forskning i demenssygdomme får Alzheimer-forskningsfondens pris på to gange 100.000 kroner. Modtagerne er sygeplejerske og Post.doc ved Aalborg Universitet, Aase Marie Ottesen, og professor ved Københavns Universitet, Helle Waagepetersen.

I anledning af Demensugen uddeler Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden to priser á 100.000 kroner til forskere, der har gjort en ekstra indsats for demensområdet.

Priserne blev uddelt af Asger Aamund, der er formand for den uafhængige Alzheimer-forskningsfond.

Begrundelserne for de to forskerpriser lød blandt andet:

Sygeplejerske og Post.doc, Aase Marie Ottesen, Institut for Kommunikation og Psykologi, Forskerskolen i Musikterapi, Aalborg Universitet:
Aase Marie Ottesen (billedet tv.) har igennem sin karriere vist, hvordan nærvær kan få plads i en professionel omsorg for mennesker med demens. I sit arbejde viser hun vejen for, hvordan sygeplejefaglig viden kan kobles med viden om kommunikative processer, læringsteori og indsigt i demens. I sin forskning - som blandt andet har ledt til en ph.d.-afhandling - anvender hun ikke blot metoder som musik, Marte Meo og Dementia Care Mapping, men går skridtet videre og beskriver hvordan sådanne metoder kan omsættes til hverdagspraksis og bruges, så omsorgsgivere får et fagligt løft. Hun hædres derfor med forskerprisen for sit mangeårige bidrag til at fremme dansk demensforskning i psykosociale metoder.

- Jeg er enormt beæret over at modtage Alzheimer-forskningsfondens pris. Det er en stor anerkendelse og det giver mig endnu mere motivation til at fortsætte mit arbejde. Når nu der ikke findes en pille, der kan kurere demenssygdomme, er det vigtigt at vi udvikler andre metoder til at gøre livet bedre for mennesker med demens. Og der ser jeg et stort potentiale i de psykosociale metoder,lyder det fra Aase Marie Ottesen.

Professor (MSO) in Cellular Neuropharmacology, Helle Waagepetersen, institutleder ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet:
Helle Waagepetersen tildeles Alzheimer-forskningsfondens pris for sit bidrag til at skabe betydelige gennembrud i vores forståelse af hjernens metabolisme, og af hvorledes forskellige celletyper i hjernen samarbejder om de komplicerede metaboliske processer. Denne viden anvender hun til studier af neurodegeneration i form af bl.a. Alzheimers sygdom for at finde nye muligheder for behandling af denne alvorlige tilstand. Helle har publiceret mere end 132 censurerede videnskabelige publikationer og har modtaget en lang række priser for sit store arbejde.

- Det betyder rigtig meget at modtage denne her pris. For mig understreger den, at vores forskning giver mening og er med til at gøre en forskel. Jeg var i mange år basalforsker, indtil jeg for fem år siden fik en mulighed for at bruge indsigten fra min forskning til at fokusere på blandt andet Alzheimers sygdom. Min far levede selv med demens i 15 år, hvilket både har været en motivation og fået min forskning til at virke tættere på virkeligheden,fortæller Helle Waagepetersen.

Det er 16. gang, at Alzheimer-forskningsfondens pris uddeles.

Ni projekter får 3,4 millioner

På dagen annoncerede Alzheimer-Forskningsfonden også fondens støtte til ni konkrete forskningsprojekter på 3,4 millioner kroner.

Projekterne er:

  • Olav Andersen, Aarhus Universitet: Local synaptic translation of a novel splice-variant of the Alzheimer’s Disease risk gene SORL1
  • Asmus Vogel, Nationalt Videnscenter for Demens: Measuring memory change in “asymptomatic” Alzheimer’s disease
  • Christian Sandøe Musaeus, Nationalt Videnscenter for Demens: Epileptisk aktivitet hos patienter med Alzheimers sygdom og Lewy Body demens
  • Bente Finsen, Syddansk Universitet: Funktionel Karakterisering af Serotonerg Signalering i Innate Mikroglia ved Alzheimer’s Sygdom
  • Julie Kølbe Krøier, Aalborg Universitet: Exploring person attuned musical interactions between carers and persons with moderate to severe dementia living in nursing homes
  • Kristine Freude, Københavns Universitet: Stem cellbased studies of microglia activation in sporadic Alzheimer’s disease patients with innate immune system risk factors
  • Jørgen Rungby, Aarhus Universitet: KETOCOGNITION – The Influence of Ketone Bodies and SGLT-2 Inhibition on Cognition in Type 2 Diabetes Patients at High Risk for Cognitive Disease
  • Ida Marie Lind, Københavns Universitet og Alzheimerforeningen: Tættere på livet med demens – et antropologisk PhD-studie af hverdagslivet hos mennesker med let grad af Alzheimers sygdom
  • Tania Hansen, Syddansk Universitet: Demensvenlighed – diskurs, diskursiv og social praksis”
Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt tilbud skal styrke pårørendes trivsel
13. september 2024
Nyt tilbud skal styrke pårørendes trivsel
Alzheimerforeningen er gået sammen med en række kommuner om en fælles indsats, der gennem samtalegrupper, sparring og fællesskab skal styrke pårørendes trivsel.
Feltbesøg på hukommelsesklink
29. august 2024
Sundhedsudvalg besøger hukommelsesklinik
Folketingets sundhedsudvalg besøger Herlev Hospital
Demenskoret synger på DR i aften
27. august 2024
Demenskoret synger på DR i aften
Serien Demenskoret vises hver tirsdag aften på DR
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 23. august
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende kan opsætte nærende musikalske stunder med din demensramte kære, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Tirsdag d. 17. september
Kl. 09:00
Kursus i ledelse af demenskor - Sønderborg
6400 Sønderborg
Dette kursus henvender sig til dig, der ønsker viden og redskaber til at målrette og tilpasse korsang til mennesker med demens. Kursusdeltagerne får viden om demenssygdomme og indsigt i brugen af sang blandt målgruppen for herved at kunne etablere og lede demenskor og/eller demensvenlige kor. Kurset består af teori og praktiske øvelser, og undervisningen varetages af erfarne musikterapeuter.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt