Mere end 55.000 danskere er allerede Demensvenner.
Alzheimerforeningens Demensven-kampagne er nomineret til SundhedsParlamentets pris 'Bedste Initiativ' som et tiltag, der er med til at skabe større kendskab til demens – til gavn for mennesker med demens og deres familier, som kan være tryggere i hverdagen, når de ved, at deres medmennesker er rustet til at hjælpe.
- Vi er meget stolte af, at Demensvennerne er nomineret til Bedste Initiativ. Det gør en stor forskel for mennesker med demens og deres familier, når Demensvenner har forståelse for demens og kan give en hjælpende hånd i hverdagen, hvad enten det er i supermarkedet, på villavejen eller i bussen, siger Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen.
Læs også om Lewy Body Demens her på Alzheimerforeningen.
Indtil 1. juni kan du stemme på den af de tre finalister, du synes skal vinde. Hvis du synes, Demensvenner fortjener prisen, så gå ind og giv os din stemme her (scroll ned på siden)
Når man får en demenssygdom, mister man ikke kun hukommelsen. Helt almindelige dagligdagsting som at finde vej eller at handle ind kan pludselig blive en vanskelig eller umulig opgave. Derfor har man brug for venner, der ved, hvad demens er, og hvad det gør ved én - og som kan møde én med forståelse og en håndsrækning, når der er brug for det.
Som Demensven bliver man klædt på med viden til at bryde med de mange myter og fejlopfattelser, der er om demens, og får konkrete værktøjer til at hjælpe mennesker med demens i forskellige situationer. På bare tre år er der allerede over 55.000 danskere, der har sagt ja til mere viden om demens.
- Målet er 100.000 Demensvenner – svarende til mindst én Demensven per demenspatient - og det er imponerende, at der allerede er flere end 55.000 Demensvenner i Danmark, siger Nis Peter Nissen.
Én af de 55.000 Demensvenner er 18-årige Natasja Madsen fra Esbjerg - og hun har allerede kunnet bruge den viden, hun har fået som Demensven.
- Jeg opdagede for noget tid siden en ældre dame gå alene rundt i Fakta, og hun var vældig forvirret. Hun havde et skilt på sin rygsæk, hvor der så fint stod ”Jeg har demens, hjælp gerne.” Så jeg gik hen til hende og spurgte, om hun havde brug for hjælp. Imens hun grinede sagde hun, “Ja, jeg har glemt, hvorfor jeg skulle i Fakta.” Jeg svarer så, “Nå for søren, vil du så ikke have, at jeg hjælper dig?” Det ville hun heldigvis meget gerne. Efter en halv times tid, hvor vi havde gået rundt i Fakta og snakket om varer, mente hun, at hun nu havde det, hun manglede. Jeg gik med hende op til kassen og kunne forklare dem, der stod i kø, at hun havde brug for ekstra tid, fordi hun havde svært ved at overskue betalingen. Efterfølgende hjalp jeg hende hen til bussen, så hun kom sikkert afsted.
- Jeg mener, det er nødvendigt, at vi har Demensvenner, for som Demensven har jeg lært, hvordan jeg skal tackle situationer som den i Fakta. Så med Demensvenner kan vi gøre en forskel ved at hjælpe i Fakta, på gaden, i bussen og hvor der ellers er brug for hjælp til at forenkle hverdagen for personer med demens, fortæller hun.
Stem på Demensven-kampagnen som Bedste Initiativ (nederst på siden) her >>