Fra dokumentaren ’Alt for ung’: Thea med sin far, der bor på plejehjem og har været syg af demens i 10 år. (Foto: Jakob Vingtoft / TV 2)
Over 40 TV-indslag, 25 webartikler og en strøm af indlæg på de sociale medier – alle omhandlende demens. Det var hvad TV2 formåede at præsentere i løbet af Demensugen i uge 36. Den imponerende omtale blev mødt af en ligeså stor indsats fra de regionale TV2-stationer, hvoraf flere også havde valgt at lade demens dominere programfladen i løbet af ugen. Og sikke en uge. I løbet af de syv dage blev der både talt om forskning i demens, livet som ung pårørende, tilbud til demensramte, kørekort og demens, arvelighed, danskernes holdning til demens, livet på plejehjem, demensens faser, advarselstegn og gode råd til både forebyggelse og et bedre liv med demens.
Michéle Bellaiche gjorde danskerne klogere
To af de bærende elementer i ugen var dokumentarerne Når hjernen svigter og Alt for ung, der blev sendt henholdsvis onsdag og torsdag aften. Michéle Bellaiche lod i Når hjernen svigter seerne komme helt tæt på – både i forhold til hendes egne erfaringer med demens og igennem en række stærke portrætter af nogle af de mennesker, der lever med sygdommen til hverdag. Resultatet blev en stærk informativ dokumentar, der på en følelsesmæssig engageret måde, klædte seerne på med vigtig viden om demens. Omtrent 310.000 så med, og Michéle Bellaiche skriver efterfølgende på mail, at hun er helt overvældet over responsen, hvor mange hundrede har skrevet personligt til hende. Det var Alzheimerforeningen der havde finansieret programmet med støtte fra Lundbeckfonden.
De unge stjal danskernes hjerter
Over 360.000 så med, da Markus, Thea og Louise lod seerne komme helt tæt på en ungdom præget af at have en forælder med en demenssygdom. Ud over dokumentaren kunne man i ugen også opleve de unge i TV2 Nyhederne, News, Go’ Morgen Danmark, på den sociale medie-kanal TV2 Echo og i en større artikel i Kristeligt Dagblad. Efter dokumentaren blev sendt, var der over 1300 der sendte hilsner og lilla Demensven-hjerter til de tre unge deltagere på Demensven-facebooksiden.
Oven på de mange reaktioner skrev Thea Bruun Jensen følgende på Instagram:
”Tusind mange tak for alle jeres søde henvendelser. Jeg er helt vildt uendeligt glad for, hvor godt I alle har taget imod dokumentaren. Jeg har ikke fået EN ENESTE negativ kommentar eller besked - og hvor er jeg bare rørt og stolt. I er fantastiske og empatiske mennesker - Af hjertet, mange mange tusinde tak”
Go’ Morgen til stærke indslag
En veloplagt og velforberedt Heidi Frederikke Sigdal tog i løbet af Demensugen seerne forbi en række tilbud til mennesker med demens og deres pårørende. Hver morgen sendte Go’ Morgen Danmark fra et nyt sted, og der blev både plads til personlige beretninger og vigtig viden om demens. Der blev blandt andet sendt fra Nationalt Videnscenter for Demens, Alzheimerforeningen og dagtilbuddet Kallerupvej i Odense, og hvert sted blev seerne mødt med spændende viden leveret af forskellige ildsjæle inden for demensområdet.
Også Go’ Aften Danmark satte fokus på demens, og både Michéle Bellaiche, Silas Holst og Rita Knudsen fra Aage og Rita-dokumentaren var i studiet for at tale om åbenhed og forståelse i forhold til demens. I det hele taget var ugen pakket ind i et tema, der gik ud på at bryde med de gængse opfattelser af demens, og give seerne et mere nuanceret billede af demenssygdom.
- Og det håber og tror jeg virkelig, at Demensugen har medvirket til, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Fik du ikke set alle programmerne i Demensugen, kan du stadig nå at se dem på TV2 Play. Og i aften – den 10. september – kan du på TV2 Zulu se det første afsnit af Tiger og Morfar.
Alzheimerforeningens nyheder fra Demensugen: