Menu
3. december 2018

Demenspatienter og pårørende ønsker demenspakke

Et pakkeforløb, lig det vi kender fra kræftbehandlingen, ligger øverst på ønskesedlen blandt mennesker med demens og deres pårørende til den nye sundhedsreform regeringen forventes at præsentere til januar.

Den kommende sundhedsreform har fyldt meget i medierne og sundhedsdebatten henover efteråret. En stor del af debatten har handlet om behovet for flere nærhospitaler og mere sammenhæng i behandlingen i sundhedssystemet. Men blandt de mere end 2.000 artikler, debatindlæg, kommentarer og nyhedsindslag, der er skrevet i danske medier om den ukendte reform, er der næsten ingen, der har taget patienter og pårørende med på råd.

Det handler først og fremmest om ligestilling og et ønske om at få samme opmærksomhed fra politikere og sundhedsvæsen, som kræftpatienter får.

Spørgeskema afslører ønsker

Alzheimerforeningen har derfor spurgt flere end 1.200 demenspatienter og pårørende, om deres oplevelser af det nuværende sundhedsvæsen og deres ønsker til fremtidens prioriteringer på sundhedsområdet. Resultatet viser et noget andet billede, end det der er blevet fremført i medierne.

Demenspatienter og pårørende efterlyser nemlig hverken nærhospitaler eller mere sammenhæng i behandlingen. Ikke engang flere demensvenlige hospitaler er blandt patienter og pårørendes top tre af ønsker.

Øverst på ønskelisten står imidlertid en demenspakke med hjælp til hele familien, når man får stillet diagnosen. Der eksisterer dog ikke nogen demenspakke i dag. Men begrebet pakkeforløb kendes fra kræftbehandlingen, hvor patienter og pårørende tilknyttes en kontaktperson og garanteres god behandling inden for faste tidsfrister, lige meget hvor i landet man bor.

- Det handler først og fremmest om ligestilling og et ønske om at få samme opmærksomhed fra politikere og sundhedsvæsen, som kræftpatienter får, vurderer direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Mindre ventetid

Nedbringelse af ventetid på demensudredning står næstøverst på ønskelisten blandt patienter og pårørende. Der er i dag en udredningsgaranti på fire uger, men den overholdes desværre sjældent. Faktisk er ventetiden, på trods af Folketingets løfter om det modsatte, steget stødt og roligt de seneste år. I dag er ventetiden på den første undersøgelse i demensudredningen helt op til 38 uger. For ti år siden var den længste ventetid 16 uger.

På tredjepladsen kommer mere sundhedspersonale på plejehjem. Og det ønske hænger, ifølge Alzheimerforeningens erfaringer, nøje sammen med den oplevelse, som pårørende og demenspatienter selv har haft. Undersøgelsen viser, at jo dårligere oplevelse af behandling på plejehjem, pårørende og patienter har haft, desto flere prioriterer forslaget om mere sundhedspersonale øverst på ønskelisten.

- Spørgeskemaundersøgelsen siger selvfølgelig ikke hele sandheden om sundhedsvæsenet. Men den er en påmindelse om, hvor vigtigt det er at lytte til patienter og pårørende. Ikke mindst når der lægges op til gennemgribende reformer, som i en årrække vil lægge beslag på en ikke ubetydelig del af de ressourcer, der vil være til rådighed for sundhedsvæsenet. Ressourcer der måske kunne være brugt bedre til at løse de helt nære problemer, som patienter og pårørende oplever i virkeligheden. Derfor opfordrer vi Folketinget til at lytte på dem det hele handler om, når de tager livsvigtige beslutninger på området, lyder det fra Nis Peter Nissen.

Læs spørgeskemaundersøgelsen her >>

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 17. juni
Kl. 16:30
Pårørendegruppe for Mænd - Mandfolk
2450 Købehavn SV
Mandfolk Er du mand og er du tæt på én med demens? Har du lyst til at mødes i det fri i fællesskab med andre mænd – hvor der altid er højt til himlen. Et tilbud til københavnske mænd, der er pårørende og har demens tæt inde på livet. Vi tilbyder et afbræk i hverdagen. Her mødes du med andre mænd, der kender til en hverdag med demens. Vi mødes om friluftsliv, aktivitet og fællesskab.
Tirsdag d. 24. juni
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt