Menu
27. januar 2018

Demenspatienter og pårørende føler sig afvist hos lægen

I knap hver femte samtale, der omtaler læger på Alzheimerforeningens rådgivningslinje, Demenslinien, fortæller demenspatienter og pårørende, at de oplever, at den praktiserende læge har afvist at gøre noget ved de symptomer, der er baggrund for henvendelsen. Det viser en ny undersøgelse, som Alzheimerforeningen netop har udsendt til regionerne.

"Du ser syner", "Du er okkult", "Jeg blander mig ikke i ægteskabelige problemer", "Det kan ikke betale sig at blive udredt (for demens), for man kan ikke gøre noget alligevel".

Udtalelser som disse er ikke sjældne, når pårørende til mennesker med demens, i frustration gengiver deres oplevelser af mødet med praktiserende læger til rådgiverne på Alzheimerforeningens Demenslinie.

En analyse af flere end 1.100 samtaler på Demenslinien, hvor læger er omtalt, afslører, at næsten hver femte demenspatient og pårørende oplever at føle sig afvist, når de henvender sig til deres praktiserende læge med bekymringer om hukommelse eller tilsvarende symptomer.

Oplevelsen svinger dog fra region til region, og mens det i Region Hovedstaden kun er 12 procent, der i samtaler om lægens indsats, har oplevet at føle sig afvist, er tallet i Region Nordjylland på hele 32 procent.

"Et grusomt forløb"

En af dem, der har oplevet at føle sig afvist af lægen er Betina, hvis mor har demens:

 - Min mor går fra at være meget aktiv og udadvendt til at blive glemsom og angst. Hendes læge slår det først hen med, at "sådan er det jo at blive gammel", og giver hende siden antidepressiv medicin - uden effekt, fortæller Betina.

Hendes mor bliver mere og mere frustreret og udadreagerende, og det slider hårdt på Betinas far. Men der er stadig ingen hjælp at hente hos lægen:

- Jeg har svært ved at få kontakt, og når jeg gør, slår lægen mine bekymringer hen med, at der ikke er mere, hun kan gøre. Så jeg må i stigende grad smide, hvad jeg har i hænderne, for at redde situationen. Det var et grusomt forløb, og forfærdeligt slet ikke at blive mødt med forståelse for vores situation.

Takket være en dygtig demenssygeplejerske, bliver Betinas mor til sidst indlagt på psykiatrisk afdeling og kommer efterfølgende på plejehjem. I dag har moderen det godt, og familien har skiftet læge.

"Det er ikke i orden"

Hos Alzheimerforeningen vækker Betinas oplevelse og statistikken bekymring:

- Den praktiserende læge er ofte den første fagperson en familie møder, når der er mistanke om demens. Derfor er det helt afgørende, at lægen både viser forståelse og har den nødvendige viden om, hvordan udredning af demens og eventuel efterfølgende behandling foregår. Men som vores undersøgelse viser, er det desværre ikke altid tilfældet. Der er for eksempel læger, der har peget på patientens alder, som begrundelse for ikke at ville henvise til udredning, eller ikke mener, at en udredning kan bruges til noget og at demensmedicinen ikke virker. Det er ikke i orden, og det er en af grundene til, at vi har valgt at rette henvendelse til regionerne for at gøre opmærksom på udfordringen, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Ifølge Den Nationale Handlingsplan for Demens er det vigtigt at blive udredt og ‐ hvis man lider af en demenssygdom ‐ at få stillet den rigtige diagnose så tidligt som muligt. Men ifølge Nationalt Videnscenter for demens er det kun godt halvdelen af de personer, der lider af en demenssygdom, der har fået en egentlig demensdiagnose. 

Alzheimerforeningen er bekendt med Betinas efternavn. Efternavnet er udeladt efter ønske fra og af hensyn til hendes forældre.

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Fakta

Fakta om Demenslinien og undersøgelsen:

  • Alzheimerforeningens Demenslinie er en anonym telefonrådgivning betjent af fagpersoner med specialuddannelse og årelang erfaring i demens.
  • Personer, der henvender sig til Demenslinien bliver ikke registret. Efter samtalen udarbejder rådgiverne et kort notat.
  • Notaterne registreres i en database. Siden 2009 er der registreret næsten 17.000 notater. På landsplan er 74% samtaler med pårørende og knapt 4% er samtaler med demenspatienter. De øvrige henvendelser er fra fagpersoner mm.
  • I godt 1.100 af disse notater er læger omtalt. Alle disse notater er gennemgået enkeltvis og kodet i forhold til om lægen har været afvisende over for de bekymringer og mistanke om demenssygdom, som den pårørende har henvendt sig til lægen om.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Lecanemab-godkendelse udsat
2. april 2025
Lecanemab-godkendelse udsat: Alzheimerforeningen opfordrer til handling
Europæiske alzheimerpatienter risikerer at blive udelukket fra potentiel behandling.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 02. april
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Onsdag d. 02. april
Kl. 09:30
Demenskor
2970 Hørsholm
Korsang tilpasset mennesker med demens.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt