Menu
21. september 2018

Danskerne er blevet mere demensvenlige

Ny undersøgelse foretaget i anledning af Den Internationale Alzheimerdag viser, at danskerne siden 2016 har fået markant mere viden om og forståelse for demens - svaret skal findes i et øget fokus på demens i offentligheden, lyder det fra direktøren for Alzheimerforeningen.

INTERNATIONAL ALZHEIMERDAG: "Manglende viden er den største forhindring på vejen mod et demensvenligt samfund". Sådan lød konklusionen, da Alzheimerforeningen i 2016 spurgte mennesker med demens og deres pårørende ind til de største udfordringer i livet med demens.
 
- Jeg oplever, hvordan mine gamle venner trækker sig. De forstår ikke sygdommen og ved ikke, hvad de skal gøre. Det er som om, de glemmer os, og det gør både ondt og er ensomt, sagde Vibeke Rode Møller, der, som pårørende til en mand med demens, deltog i undersøgelsen.
 
Heldigvis er det siden 2016 gået markant fremad med danskernes viden om demens. En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Alzheimerforeningen i anledning af Den Internationale Alzheimerdag 21. september viser blandt andet, at andelen af danskere, der har indgående eller stor viden om demenssygdomme fra 2016 til 2018 er steget med 33 procent fra 11 til 15 procent. I samme periode er andelen af danskere, der slet ingenting ved om demenssygdomme, faldet med 40 procent fra ti til syv procent.

Læs om Lewy Body her.

Bedre til at håndtere demens

I undersøgelsen har man spurgt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning over 18 år om deres viden om og holdninger til demens - heriblandt, hvor godt folk føler sig klædt på til at håndtere demenssygdom. Undersøgelsen viser, at andelen af danskere, der ved meget om, hvordan de skal håndtere det, hvis en person i deres nære omgangskreds får demens, er næsten tredoblet siden 2016. Hver femte dansker har således styr på, hvad de skal gøre, hvis en person i deres nære omgangskreds får demens. Fremgangen glæder direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen:

- Flere og flere lider af demens, og mange oplever at blive mødt af tabu og fordomme, der oftest bunder i uvidenhed. Derfor er det fantastisk at være vidne til denne positive udvikling, som har en kæmpe betydning for alle, der lider af demens og deres pårørende - ikke mindst når det samtidig betyder, at der nu er endnu flere danskere, der kan give en hjælpende hånd til familier berørt af demenssygdom.

Demensvenner gør en forskel

Nis Peter Nissen tilskriver den store fremgang til det stigende fokus, der de seneste år har været på demens - og fremhæver især én kampagne:

- Vi har generelt set et øget fokus på demensområdet siden den nationale handlingsplan for demens blev iværksat i 2016. Sidste år oplevede vi et historisk stort mediefokus på demens, da TV2 i samarbejde med Alzheimerforeningen afviklede den første Demensuge, og i foråret var Twist demens-kampagnen med til at give danskerne et mere nuanceret syn på demens. Men det er igennem Demensven-kampagnen og de 60.000 Demensvenner, at vi virkelig oplever, at danskerne er blevet mere demensvenlige, fortæller Nis Peter Nissen.
 
Han bakkes op af undersøgelsen, der viser at andelen af personer, der selv mener, at de har stor eller indgående viden om demens, er 2½ gange større blandt dem, der har set Demensven-kampagnen sammenlignet med dem, der ikke har.På samme måde er andelen af danskere, der ved meget om eller er helt sikre på, hvad de skal gøre, hvis en person i deres nære omgangskreds får en demenssygdom, mere end dobbelt så stor hos Demensvennerne i forhold til den øvrige befolkning. Undersøgelsen viser samtidig at hver syvende dansker i 2018 har set eller hørt om Alzheimerforeningens Demensven-kampagne. Det er dobbelt så mange som i 2016.
 
Der er dog stadig et godt stykke vej i mål, vurderer direktøren og henviser til undersøgelsen, der også viser at der stadig er uvidenhed om visse sider af demens. For eksempel ved tre ud af fire danskere ikke at demenssygdom er dødelig, på trods af at det er den fjerdehyppigste dødsårsag herhjemme.
 
Læs undersøgelsen her:
2018-09-19 - Danskerne er blevet mere demensvenlige - endelig.pdf

Senest opdateret d. 15. september 2021
Fakta

Fakta om undersøgelsen:

  • Undersøgelsen er gennemført for Alzheimerforeningen af analyseinstituttet YouGov.
  • I 2018 blev der i alt gennemført 2008 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 26. april - 6. maj 2018.
  • I 2016 blev der er i alt gennemført 2014 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 2. - 8. september 2016.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt