”Tusind tak fordi I vedholdende og ihærdigt har kæmpet for ligeret til mennesker med demens, når det gælder hjælp til transport. I har i dag vundet en vigtig sejr. For politikerne i Folketinget har lyttet til jeres ønske og bevilget penge til et forsøg, der skal hjælpe med transport til mennesker med demens. Roserne og æren er jeres.”
Ordene kommer fra Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen og er møntet direkte på alle deltagerne i foreningens Tænketank for mennesker med demens og pårørende. Anledningen er aftalen om fordelingen af Satspuljemidlerne 2018. Aftalen indebærer at der afsættes 44,7 millioner kroner til en forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose til fritidsformål. Forsøget skal løbe frem til 2021 i et mindre antal kommuner, hvorefter det forventes at gøres permanent.
Forslaget kommer fra Tænketanken
Alzheimerforeningens Tænketank har i flere år kæmpet for at gøre politikerne opmærksomme på den urimelige forskelsbehandling af mennesker med en demenssygdom. Mens personer med et fysisk handikap har lovkrav på at få hjælp til individuel transport, er demenspatienter henvist til kommunernes skøn. En undersøgelse som Alzheimerforeningen har gennemført i oktober 2017 viser at kun 11 kommuner i dag tilbyder demenspatienter hjælp til individuel transport.
Tænketanken inviterede derfor repræsentanter fra både kommuner og Folketing til at lytte til deres ønske, og det var netop på Tænketanks konferencen i 2016, at Kirsten Norman Andersen (SF), der stillede forslaget i satspuljeforhandlingerne, hørte om demensramtes problemer med manglende hjælp til transport.
- Jeg er rigtig glad for, at der er slået hul på problemet med manglende kørselsordninger. Det var på en af Alzheimerforeningens konferencer, at jeg blev præsenteret for problemet, og foreningens medlemmers beretninger gjorde indtryk på mig, fortæller Kirsten Normann Andersen.
Bliv ved med at kæmpe
Alzheimerforeningen er glad for den politiske aftale.
- Det er et godt initiativ og en udstrakt hånd til mennesker med demenssygdom, der i årevis har kæmpet for at politikerne på Christiansborg lytter til deres behov. Alzheimerforeningens undersøgelse af den kommunale praksis viser jo, at kommunernes hjælp til mennesker med demenssygdom er meget, meget forskellig, og de fleste steder ikke god nok. Derfor er det glædeligt, at forsøget også skal bruges til at skabe mere viden om hvad, der virker lokalt, så hjælp til transport til mennesker med demens bliver permanent, siger Nis Peter Nissen.
Nis Peter Nissen opfordrer samtidig Tænketanken og alle andre mennesker, der er berørt af en demenssygdom, om at blive ved med at kæmpe for deres sag. Eksemplet med transport viser, at det nytter at stå frem.
Læs den politiske aftale om satspuljen 2018 her
Se Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissens tak her