Heidi Ruuds far lider af demens og hun har haft den psykiske belastning tæt inde på livet:
- Udover alle de praktiske opgaver med lægebesøg, frisør, tøjvask og havearbejde er der også den utryghed man føler i dagligdagen – går han nu hjemmefra, er han faldet eller hvad det nu kan være, siger Heidi Ruud.
55-årige Heidi Ruud har sammen med sine to søskende, Irene og Roar været nogle af de første til at afprøve Relabee, en ny app, der er udviklet til pårørende. App’en har de brugt til at koordinere praktiske gøremål i hverdagen: Hvad sagde lægen på mødet i onsdags, hvem henter medicin, og hvem kan køre til genoptræning på sundhedscentret? De har også brugt app’en til at skabe overblik over deres fars behov.
For os giver Relabee mulighed for lettere at uddelegere opgaver og spare tid. Med app’en ved jeg, at her ligger alt om min far. Tidligere var jeg utryg, når telefonen ringede, fordi det kunne betyde, at nu var der et eller andet galt. Men nu behøver jeg ikke længere være bekymret for, hvorfor min søster eller søn ringer, fordi jeg ved, at det er gennem Relabee, hvis det er noget med min far, siger Heidi Ruud.
OBS: Relabee-appen er lavet og drives af KMD med Alzheimerforeningen som samarbejdspartner. Læs mere på relabee.com
Download Relabee nu
Du har også mulighed for at downloade app’en og komme i gang med involvere dit netværk så du som pårørende har bedre mulighed for at fokusere på omsorgen. Du finder app’en i Apples App Store hvis du har en iPhone eller iPad og ellers Google Play.
Læs også: KMD vil skaffe 10.000 Demensvenner
Hvad kan RELABEE
Med Relabee kan du:
- Samle dit netværk: Du kan hurtigt og nemt etablere et netværk af hjælpere ved at invitere venner og familie til at downloade appen.
Når du har oprettet dit netværk, kan du bruge appens opgavedelingsfunktion, hvor det er muligt at videregive praktiske opgaver og koordinere aftaler. Samtidig kan netværket byde ind med hjælp i forhold til madlavning, græsslåning, kørsel til læge eller andre praktiske gøremål, der kan fylde meget i hverdagen som pårørende.
- Dele viden i netværket: Appen kan også bruges til at dele viden om behandlingsforløb og give fællesbeskeder til dine nærmeste. Derudover er der en kalender, hvor du kan skrive lægeaftaler, diagnoser, beskeder, behandlere og behandlinger ind, som hjælper dig med at have overblik over forløbet.
Det behøver ikke at være den nærmeste pårørende, der står for at opdatere kalenderen, oprette opgaver eller give fællesbeskeder. Alle i netværket har adgang til appens funktioner. Du kan dog selv vælge hvem i netværket, der skal have adgang til de forskellige informationer.
- Få professionel hjælp: Appen giver også overblik over relevante tilbud fra professionelle behandlere og aktører inden for sundhed, transport, dagligvarer og meget andet.