- Det er positivt med det brede politiske samarbejde om demenshandlingsplanen, men det er ved implementeringen af planen, at den virkelig skal stå sin test, sagde medlem af Venstres Sundheds- og ældreudvalg, Hans Christian Schmidt, under en debat ved dagens lancering af planen.
Den nye handlingsplan har afsat 470 mio. kr. til en lang række ambitiøse initiativer indenfor flere fokusområder, såsom bedre udredning og pleje, mere støtte og rådgivning samt et mere demensvenligt samfund.
Forståelse er altafgørende
Helt grundlæggende er dog, at vi i samfundet får en bedre forståelse for demens, sagde Thyge Nielsen, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Varde Kommune, der holdt et oplæg til lanceringen:
- Vi er simpelthen nødt til at være meget bedre til at forstå, hvad det vil sige at have demens, og hvad vi kan gøre for at hjælpe og fatte den situation, som mennesker med demens og deres pårørende står i, sagde Thyge Nielsen.
En plan der forpligter
Til lanceringen talte også Kaj Nielsen fra Roskilde, hvis kone, Ulla, lider af demens. Han havde en klar besked til politikerne:
- Oplægget til den her handlingsplan ser godt ud på papiret, men det jeg er spændt på er, hvordan det bliver udmøntet. Det er dejligt at se, at planen forpligter, for hvordan kan det være, at nogle ægtepar må flytte kommune for at få hjælp eller at nogle bosteder for demente stort set ikke har nattevagter? Der er brug for demensvenlige butikker, restauranter, rejsebureauer, hoteller og kommunale hjemmesider. Og der er virkelig brug for alle de aktivitets- og rådgivningscentre, som der er lagt op til i planen, fortalte han.
Hos Alzheimerforeningen vækker Kaj Nielsens budskab genklang:
- Alzheimerforeningen følger implementeringen af planen nært, og vil arbejde hårdt for, at mennesker med demens og deres pårørende bliver hørt igennem hele processen, fortæller formand for Alzheimerforeningen, Birgitte Vølund.
Hun understreger samtidig, hvor vigtigt det er for personer med demens, at viden om demens i samfundet øges væsentligt igennem handleplanens initiativer, og fortsætter:
- For viden skal der til for at nedbryde tabu og skabe meget bedre muligheder for, at mennesker der lever med demens, kan leve et aktivt, meningsfuldt hverdagsliv på lige fod med andre, så længe det er muligt.
Læs handlingsplanen her.