Det kan være svært at håndtere de ændrede livsbetingelser, der følger med, når en familie rammes af demens - både for den der har fået sygdommen og de pårørende. Alzheimerforeningen har derfor gennemført projektet "Kommunikation og samvær for mennesker med demens" i fem nordjyske kommuner for omkring 100 deltagere.
Forståelsen i centrum
I forløbet er pårørende til mennesker med demens blevet klædt på til bedre at kunne kommunikere og skabe nærvær med deres kære med demens. Undervisningen har taget udgangspunkt i Marte Meo metoden, hvor man blandt andet lærer at leve sig ind i den dementes verden og følge de initiativer, som personen med demens kommer med.
- Det handler om at få en forståelse for den nye virkelighed og de nye roller, der følger med, når en familie rammes af demens. Meget bliver sværere, og der kan let opstå konflikter i hverdagen, så det er vigtigt at kunne finde ind til nærværet og de positive stunder, fortæller Gunver Folmand, der er projektleder og lokalformand for Alzheimerforeningen i Nordjylland.
Læs mere om metoden i denne artikel om projektet.
Ud over at klæde de pårørende på, har projektet sideløbende haft et forløb for de familiemedlemmer, der er ramt af en demenssygdom. Her har de deltaget i forskellige aktiviteter, der har taget udgangspunkt i den enkelte, mens de pårørende har haft mulighed for at fordybe sig i kurset.
Forbedret hverdag
På seminaret fortalte flere af de pårørende om deres oplevelse af kurset:
- Før kurset havde jeg brug for mere viden om og forståelse for demens, og min mand havde brug for at være at være social sammen med andre. På kurset fik vi begge opfyldt vores behov sammen med andre ligestillede. Det har haft en kæmpe betydning for vores hverdag sammen, fortæller Ruth Urfeldt, der er ægtefælle til en mand med demens. Hun bakkes op af en anden pårørende:
- Jeg har fået en meget bedre hverdag med min mor efter kurset. Jeg er ikke frustreret mere, og det er hun heller ikke. Jeg har fået en stor forståelse for, hvordan jeg skal være sammen med hende – især i forhold til, ikke bare at tage over for hende men være tålmodig og følge hendes initiativ, fortæller Pia Skat (billedet), der er datter til en mor med demens.
Værdifulde erfaringer
Projektet er nu afsluttet, men håbet er, at de gode erfaringer kan inspirere i resten af landet.
- Det er imponerende så veldokumenteret effekten af det her projekt er. Der er lavet en rigtig god evaluering, der både viser de positive effekter, og der hvor der er plads til forbedringer. Det giver mulighed for at lave en brugbar opfølgning, og det er afgørende for os politikere, når vi skal binde penge op på en indsats. Når vi senere på måneden skal evaluere den nye nationale handlingsplan for demens, er det her projekt et rigtig godt afsæt, som jeg vil tage med til bordet, sagde Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører i Socialdemokratiet, til seminaret.
Alzheimerforeningen vil nu få lavet en rapport, der samler alle erfaringerne fra kurserne, som skal gøre det let for kommunerne at adoptere projektet.