Af Nis Peter Nissen
Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomstilstande, der er kendetegnet ved, at de mentale funktioner gradvist svækkes. Fordi sygdommene rammer tænkning og intellekt er vi ofte tilbøjelige til at diskvalificere mennesker med demens og deres indflydelse på eget liv. Det må vi ikke gøre.
Se mennesket
Der er altid et menneske bag sygdommen med tanker, drømme og ikke mindst følelser – og det er vigtigt, at vi lytter til og anerkender disse mennesker, i det omfang det er muligt, igennem hele sygdomsforløbet.
Livet stopper ikke, når man får en demenssygdom. Der er mange ting, man stadig kan og gerne vil, og selv hvis man har mistet sin handleevne, er man stadigvæk et menneske, der kan give udtryk for følelser og ønsker.
Vis forståelse
Mennesker med demens er samfundsborgere på lige fod med alle andre. De har stemmeret, må køre bil (hvis lægen vurderer, at det er forsvarligt) og deres beslutninger står ved magt. Derfor er det i høj grad op til omgivelserne at vise forståelse og have viden om, hvordan man bedst hjælper og kommunikerer med mennesker med demens. I Alzheimerforeningen råder vi for eksempel til, at man udviser tålmodighed, taler roligt og venligt og har et positivt kropssprog (læs mere i vores syv gode råd).
Demensramte isoleres
Desværre oplever mange med demens at blive isoleret. Omgivelserne undgår dem eller taler hen over hovedet på dem, og de bliver ikke inddraget i beslutninger om deres eget liv. Ofte bunder adfærden i berøringsangst eller falsk hensynstagen, og i sidste ende handler det om manglende viden. Derfor opfordrer vi folk til at sætte sig ind i demens – eksempelvis ved at blive Demensvenner.
Lyt og inddrag
Og så handler det altså om at lytte til mennesker med demens. Lyt til deres drømme, ønsker og idéer, og inddrag dem, når der tages beslutninger, som vedrører deres liv – både på det personlige og samfundsmæssige plan. Lyt til deres ønsker til den fremtid, hvor de måske ikke længere selv har en stemme mere. Lad dem formulere deres ønsker til pleje og omsorg i et plejetestamente og lyt til deres livshistorie og tag udgangspunkt i, hvem de er, og ikke hvad de fejler. Tag dem med på råd, når der laves politik på området, og hav dem i tankerne, når du sætter dit kryds til kommunalvalget til november. Og vis din støtte, når Alzheimerforeningen samler ind til et bedre liv for mennesker med demens og deres pårørende den 23. september.
Prins Henrik og Kongefamilien går en svær tid i møde. For livet med demens er hårdt, og fremtidsudsigterne er desværre dårlige. Men det er muligt at leve et godt liv med demens. Det kræver dog forståelse, tålmodighed, omsorg, viden og en anerkendelse af, at Prins Henrik stadig er Prins Henrik med alle de følelser, drømme og behov, som et menneske indeholder.
Læs også: