Når vælgerne går til stemmeurnerne for at sætte deres kryds til kommunalvalget den 21. november, bliver demensområdet uomtvisteligt et afgørende tema.
Omkring 500.000 af vælgerne er nemlig direkte berørt af demens – enten fordi de selv har sygdommen eller er nære pårørende til én med demens. Og med den nye Nationale Demenshandlingsplan 2025, der blev offentliggjort i januar, står kommunerne over for en stor opgave på demensområdet. Handlingsplanen foreskriver nemlig, at alle kommuner bør være demensvenlige.
Dårlig nyhed
Første skridt på vejen til at blive en demensvenlig kommune er, ifølge handlingsplanen, at have en lokal demensstrategi, som beskriver kommunens indsats til gavn for personer med demens og pårørende. Og demensstrategien skal så vidt muligt udarbejdes under inddragelse af mennesker med demens og deres pårørende.
Desværre er der et stykke vej fra handlingsplanens anbefalinger til virkeligheden ude kommunerne, viser en ny opgørelse, som Alzheimerforeningen har lavet ved at gennemgå samtlige kommunale hjemmesider:
- Den gode nyhed er, at 40 procent af alle kommuner allerede i dag har offentliggjort en demenspolitik eller -strategi på deres hjemmeside. Den dårlige er, at kun fire ud af 98 kommuner har oplyst, at de har inddraget personer med demens i udarbejdelsen af den kommunale demenspolitik, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Opråb til kandidater
Ifølge den internationale Alzheimerforening, ADI, er forudsætningen for at et lokalsamfund kan blive demensvenligt, at mennesker med en demenssygdom er aktivt involveret, og at de demensvenlige politikker og konkrete initiativer tager udgangspunkt i demenspatienters stemme. Derfor håber man i Alzheimerforeningen, at kandidaterne til kommunalvalget vil tage opråbet om at lytte til mennesker med demens alvorligt.
- Det er hverken Statsministeren, borgmestrene eller mig, der skal afgøre, om en kommune er demensvenlig. Det er de tusindvis af mennesker, der hver dag lever med sygdommen tæt inde på livet, og som ved, hvad et liv med demens indebærer, fortæller Nis Peter Nissen.
Har din kommune en demenspolitik? Se oversigtskortet her.
Læs mere om Alzheimerforeningens gennemgang af kommunernes hjemmesider her.
Ønsker til demensvenlige kommuner:
- Lyt til mennesker med demens
Nedsæt en kommunal demens-tænketank bestående af mennesker med demens og deres familier, som løbende rådgiver kommunen i bestræbelserne på at blive demensvenlig. - Støt hele familien
Kommunens demensindsats skal omfatte hele familien – også børn og unge af forældre med demenssygdom. - Giv familier med demens en fast kontaktperson
der hjælper familien fra den første mistanke til den allersidste stund. - Hjælp personer med demens med transport
Personer med demenssygdom skal have samme tilbud om hjælp til individuel transport som personer med et handikap - Find flere Demensvenner
og skriv målet om mindst én Demensven pr. person med demens ind i kommunens demenspolitik.
*Formuleret af mennesker med demens og deres pårørende til Alzheimerforeningens TænkeTank 2016 og i The Copenhagen Declaration 2016.