554 minutters TV, 50 webartikler og tusindvis af kommentarer og ’likes’ på de sociale medier. Det er hvad der i løbet af Demensugen er blevet bragt om demens på TV2s platforme og regioner. Dertil kommer 1721 artikler i de trykte medier om demens – heriblandt tre forsider på BT – og en rekordstor trafik på Alzheimerforeningens hjemmesider og sociale medier.
- Det er simpelthen så imponerende, og et tegn på at demens har bevæget sig fra at være en folkesygdom til at være en folkesag, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, der roser TV2s indsats.
Rita vandt danskernes hjerter
Demensugen kulminerede torsdag aften, hvor den stærke og rørende dokumentar ’Rita og Aages sidste dans’ blev vist. I filmen følger man Aages ubarmhjertige rejse ind i demensen, indtil han til sidst dør af sygdommen. Ved siden af står konen Rita, der hudløst ærligt inviterer seerne med ind i mange af de dilemmaer og svære situationer, man møder som pårørende til et menneske med demens.
- ’Rita og Aages sidste dans’ blev set af 558.000 mennesker og udsendelsen fik en vurdering på 4,6 på en skala fra 1 til 5. Det er årets højeste vurdering på dansk tv i 2017, oplyser redaktør for TV2 Kommunikation, Michael Hansen.
Samtidig svømmede de sociale medier over i roser og tilkendegivelser til Rita. På Alzheimerforeningens Facebookside, Demensven, generede et opslag efter udsendelsen mere end 39.000 ’likes’ og 3900 kommentarer fyldt med kærlige tilkendegivelser og lilla Demensven-hjerter til Rita.
Mange nye Demensvenner
Med sloganet ’Husk Livet’ blev der i Demensugen sat fokus på viden om og forståelse for demens – og frem for alt på mennesket bag sygdommen. Alzheimerforeningen fulgte op med en kampagne, der skulle få flere til at melde sig som Demensvenner. Mere end 10.000 tog imod opfordringen og i skrivende stund er der over 37.000 Demensvenner.
- Målet er 100.000, så der er et stykke vej endnu. Men med Demensugen tror jeg virkelig, at folk har fået en større forståelse for demens, og det er lige præcis dét, Demensvenner handler om, siger Maja Louise Sørensen, der er projektleder for kampagnen.
Film skabte debat om medmenneskelighed
Noget af det, der virkelig skabte debat i Demensugen, var tre film, som Alzheimerforeningen havde fået produceret af Go’ morgen og Go’ aften Danmark. I filmene spiller en skuespiller dement, der i forskellige situationer har brug for hjælp. Det hele blev optaget med skjult kamera, og reaktionerne var nedslående. Langt størstedelen af de forbipasserende valgte nemlig ikke at hjælpe kvinden, hvilket gav anledning til masser af debat på de sociale medier.
- Filmene er lysende eksempler på, hvorfor der er brug for Demensvenner, der har forståelse for demens og ved, hvad de kan gøre for at hjælpe. Det handler i bund og grund om medmenneskelighed og venlighed, og jeg tror virkelig, at denne kampagne har været med til at rykke ved noget på den front, lyder det fra Nis Peter Nissen.
Læs også følgende nyheder fra Demensugen:
- Forskerkrise: Intet nyt demensmedicin siden 2002
- Folketingets demensplan tager ikke højde for køn
- Chokerende ventetider på demensudredning
- Forsikringsselskaber løber fra ansvar ved kritisk sygdom
- Nordenskov hjælper beboer med Alzheimers sygdom
- Ville du hjælpe et vildfarent menneske med demens?