Kommunalbestyrelser træffer mange af de beslutninger, der har betydning for mennesker med demens i hverdagen. Derfor er det vigtigt, at kommunalpolitikerne har indsigt i og forståelse for demens. I Nordfyns Kommune er man gået helt i front, og kommunalbestyrelsens 25 medlemmer er nu blevet Demensvenner. Den beslutning glæder formand i Alzheimerforeningen, som står bag Demensven-kampagnen, Birgitte Vølund:
- Det har stor betydning for de omkring 500 mennesker med demens, der bor i kommunen og deres pårørende. Som Demensvenner får politikerne nogle redskaber til at forstå og få bedre indblik i livet med demens. Forhåbentligt er det med til at åbne op for en frugtbar dialog og gode politiske beslutninger, der hjælper hverdagen på vej for mennesker med demens inde på livet, siger Birgitte Vølund.
Politikere går forrest
Med den nye status følger en forpligtelse for kommunen til at fortsætte arbejdet med at skabe et godt, aktivt og værdigt liv - også i et liv med demens. Og der er det vigtigt, at politikerne går forrest og viser vejen, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Anja Lund Kristensen:
- Som politikere er det vigtigt, at vi er klædt på med den fornødne viden og redskaber til at gå forrest i kampen for et demensvenligt samfund. Det sender også et signal til de medarbejdere, der arbejder med demens i kommunen, og til borgere berørt af demens om, at vi tager hånd om dem og bakker op.
Det er Alzheimerforeningen der står bag Demensven-kampagnen, som blev lanceret i 2015 med målet om at aktivere 100.000 såkaldte demensvenner, der viser forståelse for livet med demens og siger ja til at give en hjælpende hånd, hvor og når de kan.
Overrækkelsen skete på et temamøde, hvor Alzheimerforeningen gav kommunalbestyrelsen indblik i demens og råd til, hvordan man møder en person med sygdommen.
Med kommunalbestyrelsen er der nu 235 Demensvenner i Nordfyns Kommune.