Menu
17. oktober 2017

Dagbogs-grupper gør pårørende mere robuste

At være pårørende til et familiemedlem med demens kan være så belastende, at det kan føre til sygdom, stress, angst og depression. Det kan dagbogsøvelser være med til at modvirke. Derfor tilbyder Alzheimerforeningens lokalforening Københavns omegn nu dagbogs-grupper for pårørende.

Som pårørende til et familiemedlem med demens bliver man ofte kastet ud i et uforudsigeligt og komplekst forløb, hvor der stilles store krav til én. For mange er det en opslidende proces, og derfor er det ekstra vigtigt at passe godt på sig selv. Det kan man blandt andet gøre ved at lære at bruge en dagbog som støtte i hverdagen.

Ifølge den amerikanske psykologiprofessor, James W. Pennebaker, kan det at skrive dagbog være medvirkende til, at man blive mindre stresset, angst og deprimeret, få færre søvnproblemer og mere energi til at klare hverdagens udfordringer. Det er vigtigt, for det kræver overskud at være pårørende.

I denne måned starter Alzheimerforeningens lokalforening Københavns omegn en dagbogs-gruppe for pårørende til mennesker op  i samarbejde med Annette Aggerbeck, der er psykoterapeut med speciale i skriveterapeutisk dagbog.

- Det er vigtigt at få sat ord på svære følelser, men mange pårørende får ikke talt med andre om, hvordan de har det. Ofte er fokus mest på den demente, og desuden kan man skamme sig over sine følelser. Forskning viser, at det har lige så gavnlig effekt at skrive i sin dagbog som at tale med andre mennesker om det svære. Det forudsætter dog, at man ved, hvordan man får udbytte af en dagbog, siger Annette Aggerbeck og peger på et forsøg, der viste, at pårørende til patienter med Alzheimers sygdom også finder omsorgsrollen mere meningsfuld, når de skriver dagbog.

I dagbogs-gruppen mødes man hver 14. dag over et forløb på i alt otte gange og får instruktion i, hvordan man får størst udbytte af sin dagbog, samt redskaber og øvelser, der er særligt tilpasset pårørende. I løbet af de to timer, man er sammen, får man mulighed for at arbejde med det, der er svært, med fokus på at understøtte styrker og ressourcer ved hjælp af skriveøvelser og samtale. En tidligere dagbogs-gruppe dette forår, som kørte med tilskud fra Lyngby-Taarbæk kommune, Alzheimerforeningen og Nordeafonden, har vist meget positive resultater. En deltager siger om projektet:

- Skriveøvelserne har gjort mig fokuseret, og jeg kan bedre forholde mig til min mands situation, min relation til familie og venner og mit liv som pårørende og mig selv. Hold da op! Det har været så givtigt. Jeg er vokset i forhold til mig selv, og jeg har forstået ulejligheden af at give mig selv plads, og at jeg har meget at være taknemmelig for.

Den første dagbogs-gruppe i regi af Alzheimerforeningens lokalforening Københavns Omegn begynder i Charlottenlund den 30. oktober.

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Fakta

   Dagbogs-grupper

  • Gruppe for pårørende med fokus på skriveterapi (dagbog) og samtale. Instruktion i, hvordan man får størst udbytte af en dagbog samt redskaber og øvelser, som også kan bruges fremover. Øvelserne er specielt tilpasset pårørende til demente.
  • Dagbogs-gruppen mødes 8 gange á 2 timer hver 14. dag.
  • Op til 8 deltagere.
  • Læs mere om skriveterapi og dagbogs-grupper på aggerbeck-terapi.dk under fanen Grupper.
Støt os
Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt tilbud skal styrke pårørendes trivsel
13. september 2024
Nyt tilbud skal styrke pårørendes trivsel
Alzheimerforeningen er gået sammen med en række kommuner om en fælles indsats, der gennem samtalegrupper, sparring og fællesskab skal styrke pårørendes trivsel.
Feltbesøg på hukommelsesklink
29. august 2024
Sundhedsudvalg besøger hukommelsesklinik
Folketingets sundhedsudvalg besøger Herlev Hospital
Demenskoret synger på DR i aften
27. august 2024
Demenskoret synger på DR i aften
Serien Demenskoret vises hver tirsdag aften på DR
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 23. august
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende kan opsætte nærende musikalske stunder med din demensramte kære, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Tirsdag d. 17. september
Kl. 09:00
Kursus i ledelse af demenskor - Sønderborg
6400 Sønderborg
Dette kursus henvender sig til dig, der ønsker viden og redskaber til at målrette og tilpasse korsang til mennesker med demens. Kursusdeltagerne får viden om demenssygdomme og indsigt i brugen af sang blandt målgruppen for herved at kunne etablere og lede demenskor og/eller demensvenlige kor. Kurset består af teori og praktiske øvelser, og undervisningen varetages af erfarne musikterapeuter.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt