- Det er som om rollerne er blevet byttet om, og det er mig, der skal hjælpe ham. Samtidig oplever jeg, at jeg mister min far gradvist. Det er ikke nemt at have det ansvar og være så ung, fortæller 19-årige Thea Jensen, der de sidste seks år har levet med en far med Alzheimers sygdom.
- Jeg har aldrig kunne tale med nogen om det før, så det har været en kæmpe lettelse at kunne tale med andre, der har det på samme måde, fortæller Thea, der i foråret deltog i Alzheimerforeningens Ungecamp.
Tid til at være ung
Onsdag d. 6. september 2017 afholder Alzheimerforeningen en konference om Thea og de andre børn og unge i Danmark, som har en forælder med en demenssygdom. Konferencen markerer afslutningen på det 2,5-årige pilotprojekt ”Tid til at være ung”, der har været støttet af VELUX FONDEN. Projektet har bestået af en række gruppeforløb og en årlig camp, hvor de unge har haft mulighed for at dele deres sorg og udfordringer, og blive klædt på til at håndtere hverdagen med demens og samtidig leve et ungdomsliv.
- Gruppeforløbene har været en stor succes, og de unge deltagere har givet os rigtig god feedback. Der har ikke eksisteret denne type forløb før, og gruppen af børn og unge har i årevis været overset, så vi har virkelig mærket behovet i vores møde med de unge. Vi har pt 70 børn og unge på venteliste, så vi håber med denne konference, at vi kan få fat i kommunerne, og få oprettet flere lignende tilbud rundt om i landet, fortæller projektleder i Alzheimerforeningen, Ida Lind.
Guide til nye tilbud
På konferencen, der finder sted i Odense, præsenteres den nyeste viden og forskning om børn og unge som pårørende til demens. Alzheimerforeningen deler også sine erfaringer med etablering og gennemførsel af ungegrupper og -camps. Foreningen har blandt andet lavet en håndbog, der skal gøre det lettere for fagfolk at oprette og drive ungetilbud, som vil blive uddelt på dagen.
- For mere info om projektet og konferencen, kontakt Ida Lind på tlf.: 88 44 04 20 eller ida@alzheimer.dk