Du kan møde dem i supermarkedet, i bussen og også i politiuniform. Demensvenner. I Aalborg er de mange steder, og der er mange af dem, næsten 3.800 Demensvenner. De har sagt ja til viden om demens og til at række hånden ud mod de medborgere, som har brug for lidt ekstra hjælp i byen. En målrettet og fokuseret indsats fra Aalborg Kommune har ført til, at Aalborg er den by i landet med flest registrerede Demensvenner.
- Det er fantastisk at se, hvordan Aalborg arbejder målrettet og engageret for at gøre byen mere demensvenlig. Er man ramt af demens har det stor betydning, at man bliver mødt af forståelse og hjælp fra sine omgivelser, siger Maja Louise Sørensen, projektleder på projektet Demensven hos Alzheimerforeningen.
Bevæger du dig rundt i Aalborg kan du møde Demensven-diplomer i flere supermarkeder, i en kirke, hos en tandlægeklinik og i Musikkens Hus. Diplomet viser, at stedet er demensvenligt. Et sted bliver af Alzheimerforeningen først og fremmest betragtet som demensvenligt, når stedets personale eller ansatte er opmærksomme og behjælpelig overfor mennesker med demens. Læs mere om demens og symptomerne.
Demens på dagsordenen
I 2015 besluttede Aalborg Kommune, at det skulle være lettere for borgere med demens at leve i kommunen. Der blev nedsat en styregruppe og arbejdsgruppe for at få udbredt Demensven-konceptet og få det til at leve i byen. Arbejdsgruppen, der blandt andet tæller frivillighedskoordinator i Aalborg Kommune, Karin Boye, frivillige, en præst og repræsentanter fra ældreområdet, har i deres indsats fokus på, at viden skal ud til borgerne, dér hvor borgerne er.
Derfor er arbejdsgruppen til stede på konferencer, aktivitetscentre og markeder – og andre oplagte steder. Karin og hendes samarbejdspartnere er opsøgende og tilbyder oplæg om Demensven-konceptet. Både privatpersoner og erhverv kan blive Demensvenner, og responsen er rigtig god, når Karin henvender sig.
- Jeg har aldrig fået et nej, og nu bliver vi også kontaktet. Produktionsskolen i Aalborg ringer blandt andet til mig, når der starter nye hold, så de unge også kan få viden om demens og blive Demensvenner, fortæller Karin Boye.
Også den lokale Alzheimerforening i Nordjylland bliver mødt af interesse, når lokalformand Gunver Folmand fortæller om foreningens arbejde og Demensven-projektet.
- Jeg oplever en bred interesse. Jeg har blandt andet været i kontakt med en kvindeloge, en politisk ungdomsorganisation og aktivitetscentre. Og da vi arbejdede med Musikkens Hus for at gøre det demensvenligt, mærkede vi også en stor interesse, og der blev delt personlige erfaringer. Det er godt, at flere mennesker hører om demens og bliver Demensvenner. Vi skal også være opmærksomme overfor vores kolleger på arbejdspladsen, lyder det fra Gunver Folmand.
Skærpet blik
Byens Demensvenner er med til at gøre det nemmere for mennesker med demens at færdes offentligt, når medborgerne bliver opmærksomme på en adfærd, der måske kræver en hjælpende hånd. Det har Demensven Cecilie Vestergård oplevet, da en mand med demens, som ikke kunne finde hjem, satte sig ind i hendes bil og spurgte, om hun kunne hjælpe.
- Som Demensven er mit blik blevet skærpet, og jeg lægger mere mærke til, om nogen måske har brug for hjælp. Jeg har simpelthen fået en anden bevidsthed og vil rigtig gerne hjælpe, lyder det fra teamleder Cecilie Vestergård.
Omgivelsernes opmærksomhed og hjælpsomhed kan betyde, at mennesker med en demenssygdom kan fortsætte med at være en del af samfundet i længere tid. Aalborg Kommune har udarbejdet en demenshandleplan og er godt på vej mod målet på 4000 Demensvenner. På landsplan ønsker Alzheimerforeningen at finde 100.000 Demensvenner, der skal være med til at gøre Danmark mere demensvenligt.
SE DEMENSVENNER I AALBORG HER:
Vesterkær Kirke - Aalborg Kommune
Dagli’Brugsen, Hou
Aalborg Rugbyklub Lynet
Tandlægecentret 9000
SPAR Købmanden på Kastetvej i Aalborg
Tech College Aalborg
Medicinalvirksomheden BioClinica
Det Operative Center ved Nordjyllands Politi, Aalborg
Musikkens Hus Aalborg
Aktivitetscenter i Romdrup-Klarup