En hverdag med demens tæt inde på livet kan være svært at håndtere. Det gælder især for børn og unge, der oplever et gradvist tab af forælderen midt i de vigtigste udviklingsår af deres liv. Typisk sætter demensdiagnosen gang i mange forskellige bekymringer og tanker hos børnene, og mange føler sig alene med deres problemer.
Det oplever man også i DR’s dokumentar om den 48-årige familiefar Bjørn, der rammes af Alzheimers sygdom. Hans yngste søn, 12-årige Mads, siger på et tidspunkt, at han ikke føler, at han kan snakke med sine venner henne i skolen om sin fars sygdom. Og hans to ældre brødre, Simon og Sebastian, oplever begge, hvordan presset stiger på dem, i takt med at faderens sygdom udvikler sig.
Tid til at være ung
Derfor er der brug for tilbud, hvor de unge kan få støtte og rådgivning, og ikke mindst møde andre unge i samme situation. Desværre findes der lige nu kun ét pilotprojekt, der er målrettet børn og unge til en forælder med demens, og projektperioden udløber allerede til juni.
Både Simon og Sebastian deltager i projekt ”Tid til at være ung”, og i dokumentaren oplever man blandt andet, hvordan de to brødre deltager i den årlige Ungecamp, hvor unge med demensramte forældre fra hele landet samles i en weekend for at udveksle erfaringer.
- Vi skal lære både at tackle vores forældre og vores egne følelser – og huske bare at være unge. Det kan være svært, men her er vi alle i samme situation, og det er en kæmpe hjælp, fortæller 17-årige Simon Rubow Jacobsen i dokumentaren.
Formålet med hele projektet er netop, at de unge hjælper og styrker hinanden:
- En stor del af de unge skjuler deres følelser for forældre og venner, fordi de synes det er svært at snakke om. Mange går derfor rundt og føler sig kede af det og alene. Her får de mulighed for at møde andre jævnaldrende i samme situation, og det er både rørende og stærkt at opleve, hvordan de løfter hinanden og udvikler sig igennem sådan en weekend, fortæller Else Hansen, der er et af projektets gruppeledere.
Eller støt med 100 kroner ved at sende en SMS med teksten HUSK til 1272
Eller støt via MobilePay tlf. 4237 5038
Om Alzheimerforeningens pilotprojekt ”Tid til at være ung”
- Fra 2015 til september 2017 gennemfører Alzheimerforeningen et pilotprojektet ”Tid til at være ung”, omhandlende samtalegrupper for børn og unge med en forælder med en demenssygdom
- Der er to grupper i København og en i Odense
- I alt deltager 24 børn og unge i alderen 15-29 år, gennemsnitsalderen er 21 år
- Pilotprojektet er den første systematiske indsats, der er lavet i Danmark for at hjælpe børn og unge med demensramt forælder. Der har hidtil ikke været nogle tilbud for disse børn og unge, ligesom der ellers er for andre sygdomsgrupper, som kræft og psykisk sygdom.
- Formålet med projektet er at give børnene og de unge mulighed for at dele deres erfaringer og tanker med andre i samme situation, og få konkrete værktøjer til at håndtere hverdagen.
- Projektet ender ud med anbefalinger til fagpersoner, der ønsker at starte lignende forløb for målgruppen.
- På nuværende tidspunkt har tilbuddet en venteliste på 35 børn og unge. Den yngste på ventelisten er ni år.
- Projektet er støttet af VELUX Fonden
Omfanget:
- Der findes ingen præcise tal for hvor mange børn og unge, der lever med en forælder med en demenssygdom. Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at der findes mellem 3.700 og 6.000 demenspatienter under 65 år i Danmark. Ud fra dette skønnes antallet af børn og unge, der lever med en forælder med en demenssygdom at være mellem 3.000 og 6.000.