Regeringen har i dag meldt ud, at man vil bruge 470 millioner kroner på at styrke demensindsatsen med en national handlingsplan.
Planen er aftalt mellem ældreminister Thyra Frank (LA), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og partierne bag satspuljen. Det er alle partier undtagen Enhedslisten.
I Alzheimerforeningen vækker det glæde, at partierne er nået til enighed om det, der må siges at være den hidtil mest ambitiøse handlingsplan for demens i Danmark. Samtidig er patientforeningen glade for, at størstedelen af puljen kommer til at gå til udredning, behandling og pleje af mennesker med demens.
- Det er vigtigt at forstå, at demens ikke er en naturlig del af aldring, men altid skyldes sygdom i hjernen. Derfor er det enormt positivt, at der i den ny handlingsplan er så stærkt et fokus på at styrke udredningen og behandlingen af mennesker med demens og på at give et kompetenceløft til de tusindvis af fagprofessionelle, der hver dag arbejder med demens. Det er også en rigtig god nyhed til de 400.000 pårørende, der er afhængige af, at deres kære får den bedst mulige behandling, fortæller direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Livet med demens skal være værd at leve
I Alzheimerforeningen er man også rigtig glade for, at der afsættes i alt 76,5 mio. kr. til at sikre flere og mere meningsfulde dag- og aflastningstilbud, samt oprettelsen af flere rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende - med udgangspunkt i Alzheimerforeningens rådgivnings- og kontaktcenter, Kallerupvej i Odense.
- Når man spørger mennesker med demens og deres pårørende om, hvad de ønsker sig, er noget af det de efterspørger mest, at alle mennesker med demens får mulighed for at have en aktiv hverdag, hvor de kan deltage i værdige og meningsfulde aktiviteter i sociale fællesskaber med andre mennesker, der har en demenssygdom. Det fremgår af The Copenhagen Declaration, som blev underskrevet på Alzheimer Europe konferencen i København tidligere på året. Kallerupvej har længe vist vejen, blandt andet i Holland, hvor ”Odense-huse” dukker op over hele landet. Derfor er det positivt, at modellen nu også vinder genklang i Danmark, siger Nis Peter Nissen.
Demensvenner skal vise vejen
I handlingsplanen afsættes i alt 25 mio. kr. til lokale og landsdækkende aktiviteter, der skal understøtte et demensvenligt samfund. Hos Alzheimerforeningen ser man det som et skulderklap til Demensvenner-kampagnen, der henvender sig til alle i civilsamfundet:
- Det bliver vores opgave nu at drible den bold videre, som regeringen og satspuljepartierne her har kastet op. Vores bidrag til et demensvenligt samfund er den internationalt anerkendte Demensvenner-kampagne, der henvender sig til alle dem, der kan og ønsker at give en håndsrækning til mennesker med demens og deres pårørende, fortæller Nis Peter Nissen.
Han glæder sig over processen omkring tilblivelsen af handlingsplanen, hvor mennesker med demens inde på livet er blevet taget med på råd igennem en række tænketanke og lokale arrangementer rundt om i landet.
- Det er blandt andet en ros til den tidligere sundhedsminister Sophie Løhde for at gøre det, der er vigtigst når man laver nye tiltag på demensområdet – nemlig at inddrage mennesker med demens og deres pårørende. Vi håber, at samme gode tilgang benyttes, når handlingsplanen skal implementeres i det nye år, og vi bidrager meget gerne, fortæller Nis Peter Nissen.
Læs aftaleteksten om den nationale handlingsplan her. Den endelige handlingsplan forventes at være færdig i slutningen af januar.