I søndags fulgte 739.000 seere med, da Bjørn Jacobsen i en alder af blot 48, får konstateret den frygtede demenssygdom Alzheimers. I dokumentarserien ”En stille forsvinden” følger man Bjørn, konen Julie Rubow og deres tre sønner i det første omvæltende år af sygdommen. Man oplever, hvordan sygdommen langsomt æder sig ind på Bjørn, imens familien står ved siden af, og prøver at finde håb. Sådan er det stadig nu, et år efter de første optagelser, og det giver en følelse af afmagt, lyder det fra Julie Rubow:
- Det som fylder mest for os lige nu er at der ikke er nogen steder at gå hen og få støtte og vejledning i forhold til al den information, der er om alternative behandlingsformer, fortæller hun, og kommer med en opfordring til sundhedsministeren:
- Jeg vil gerne vide, hvad der gøres politisk for at sikre, at vi har den mest opdaterede forskning? Ikke kun medicinalt men også i andre studier, der bygger på et intensivt og specialiserede programmer sammensat af flere komponenter inden for ernæring, kosttilskud, søvnmønster, intensiv motion og meditation.
Giv et håb til mennesker med demens
I dag mødes Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen for første gang med sundhedsminister Ellen Trane Nørby og ældreminister Thyra Frank, og med sig har han Julies opfordring:
- Det er altafgørende, at vi lytter til mennesker med demens og deres pårørende, når vi tegner fremtiden for demensområdet, og Julies budskab er helt i tråd med de anbefalinger, som mennesker med demens inde på livet gav i The Copenhagen Declaration til Alzheimer Europe konferencen tidligere på efteråret. Derfor håber jeg også, at sundhedsministeren og ældreministeren vil lytte og give håb til Julie og de 85.000 andre danske familier, der er berørt af demens, fortæller Nis Peter Nissen.
(Foto: Lars Schou © Type 2)