I anledning af den internationale Alzheimerdag den 21. september uddeler Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden to priser á 100.000 kroner til forskere, der har gjort en ekstra indsats for demensområdet.
Priserne blev uddelt af Asger Aamund, der er formand for den uafhængige Alzheimer-forskningsfond.
Begrundelserne for de to forskerpriser lød blandt andet:
Professor, David Brooks PET Centret Aarhus Universitet og Imperial College, London:
David Brooks får prisen for sin vigtige og banebrydende forskning i at fastslå forskellige sygdomme i hjernen via såkaldte funktionelle scanninger - såkaldte PET-scanninger. Brooks er en af foregangsmændene på verdensplan i at identificere tidlige tegn på Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom. Igennem sin metode med at foretage meget nøjagtige og følsomme scanninger af hjernen i en fase, hvor der ikke er nogle synlige symptomer på sygdommen, undersøger Brooks også, hvordan man tidligt kan gå ind og forebygge de processer, der eksempelvis kan lede til demens.
David Brooks er tilknyttet PET Centret på Aarhus Universitet som forsker 80 procent af tiden og på Imperial College i London resten af tiden. Han har samlet publiceret over 400 videnskabelige artikler:
- Prisen kommer som en stor og glædelig overraskelse. Jeg håber, den kan være medvirkende til at sætte fokus på forskning i de tidlige og forebyggende indsatser over for demens.
Overlæge Hans Brændgaard, Demensklinikken, Aarhus Universitetshospital:
Hans Brændgaard modtager den anden pris for i mange år at have stået for udvikling af demensudredningen i Aarhus, samtidig med at han har foretaget lægevidenskabelig forskning af høj kvalitet. Han honoreres også for sit bidrag til demensmiljøet i Danmark og entusiastiske deltagelse i netværksprojekter og faglige fora. Siden år 2000 har Hans Brændgaard været daglig leder af demensklinikken ved Århus Universitetshospital. Han har deltaget i flere netværksprojekter i demensnetværket, blandt andet ADEX-motionsprojektet, hvor man undersøgte effekten af fysisk aktivitet ved Alzheimers sygdom. Han har samlet publiceret over 50 videnskabelige artikler.
- Det er en stor ære at modtage prisen. Jeg er glad for, at der kommer fokus på alle de vigtige forskningsaktiviteter, der sker i Aarhus. Vi har via vores klinik igennem årene leveret indhold til mange undersøgelser, og jeg er meget glad for den anerkendelse, vi får.
Det er 14. gang, at Alzheimer-forskningsfondens pris uddeles.